Lena Ilić
Printscreen
Lena Ilić

Printscreen

Lena Ilić, Foto: Printscreen

 

Lena Ilić (16) iz Čokota kod Niša je osma žrtva tragedije koja se dogodila u Donjem Međurovu kada je voz 21. decembra prošle godine naleteo na autobus „Niš ekspresa“ na pružnom prelazu.

Ona je zadobila teške povrede glave, a izdahnula je u petak uveče na intenzivnoj nezi Klinike za anesteziju posle velike borbe lekara da je održe u životu.
Lena je sa još desetak srednjoškolaca bila u smrskanom delu autobusa. Ona je bila učenica prve godine Umetničke škole u Nišu. Zbog tragične vesti o njenoj smrti, škola je otkazala sve najavljene aktivnosti u sklopu „Noći muzeja“. Tragična vest teško je pogodila sve njene drugarice i drugove, koji su joj, kako kažu , držali palčeve i bodrili je da se izbori za život. Na njeno mesto u razredu juče je stavljeno cveće.

Duško Šarić kaže da krunski svedok masno laže

Masanori Jošida

 

- Bila je tek godinu među nama, ali svi smo je brzo upoznali kao smernu i vrednu devojčicu. Profesori su isticali da je talentovana

za umetnost. Govorili su da je veoma kreativna, ali zla kob ju je zadesila. U tom autobusu smrti stradala su nam još dva druga - kažu Lenine drugarice.
Lenine profesorke potvrđuju da je već na početku školovanja pokazivala da je posebna, dostojanstvena i marljiva, kao i da ima afinitet za umetnost.

Sve žrtve

Pre Lene, 29. decembra je umrla Gajtana Stamenković (78) iz Donjeg Međurova. Na licu mesta poginuli su Bogomir Lazić (75) iz Čokota, Aleksa Dimitrijević (15) iz Novog Sela i Danijela Stanković (48) iz Čokota, dok su u niškom Kliničkom centru u Nišu na operacionom stolu podlegli povredama Nataša Janković (42) i Marijana Kocić (16), obe iz Čokota. Vlastimir Đorđević je bio sedma žrtva iz autobusa smrti, a u toj tragediji bilo je i više od 20 povređenih.

 Violeta Milosavljević, nastavnica biologije, kroz plač je rekla da je Lenina smrt velika tragedija jer je od početka školovanja u OŠ „Desanka Maksimović“ pokazivala da je vaspitana devojčica, bez mane.

- Lena je bila prava dama od devojčice. Stvarno ne znam šta da kažem, osim da se pitam zašto bog uzima takvu decu. Još na početku školovanja je pokazala da je posebna. Kao da je gledam u školskom dvorištu. Nadarena, marljiva, radna, odgovorna, dete za primer. Videlo se da će upisati umetničku školu. Strašno je ovo što nam se dešava - rekla je nastavnica Violeta Milosavljević.
Najteže je roditeljima nastradale devojčice. Oni su u šoku i nisu mogli da razgovaraju s novinarima. Pripreme u vezi sa sahranom obavljali su najbliži rođaci, ali ni oni nisu želeli da govore o strašnoj tragediji koja je zadesila porodicu.

Komšije male Lene kažu da iz kuće njenih roditelja čuju samo jecaje i vrisku.
- Bila im je jedinica. Njena majka mi je pričala da ju je Lena držala za ruku svojim slomljenim rukama, da ju je gledala, čak je i malo jela. Nadali su se najboljem, a onda su im javili da joj je prekjuče pozlilo - rekla je komšinica male Lene.

Tuga se uvukla i među osoblje Kliničkog centra u Nišu, gde su o Leni brinuli prethodnih meseci.
- Svi smo plakali preksinoć kada je objavljeno da je Lena podlegla povredama usled nastalih komplikacija. Umrla je od hidrocefalusa, koji se javlja kao komplikacija povreda i naknadne hirurške intervencije. S tim se njen iscrpljeni organizam nije mogao izboriti - rekli su u niškoj bolnici.

Policija

Alo!/Dejan Briza

 U osnovnom sudu u Nišu počelo je suđenje vozaču autobusa na koji je naleteo voz. Na prvom suđenju je posvedočeno da je Zdravković pred pružnim prelazom prodavao karte putnicima, uključivao muziku, pokušavao nešto da dohvati odozgo, ali da nije pogledao ni levo, ni desno pri dolasku na kolosek.

Međutim, istaknuto je i da mašinovođa Vladica Rakić, koji je prepolovio autobus, nije blagovremeno reagovao. On se izjasnio da su mu stubovi na prednjem delu lokomotive smetali da dobro vidi i da nije imao pomoćnika koji bi ga upozorio.
Uz sve to, dodaje se da ni pružni prelaz nije bio dovoljno označen saobraćajnom signalizacijom. Umesto pet oznaka upozorenja, pred rampom bez branika bili su samo znak „stop“ i „Andrejin krst“.

Komentari (1)

Mica

20.05.2019 06:30

Koja glupost, zasto svi pricaju koliko je bila odlican djak I marljiva. To me je uvek uzasavalo kada su obavestenja o smrti nekog deteta u pitanju. Sta, zar da je neko dete koje je los djak poginulo to ne bi bila velika steta. Svakako je strasno sto je jedan tako mlad zivot ugasen, nema potrebe naglasqvati njene ocene.