Lopovi
Printscreen Youtube
Lopovi

Printscreen Youtube

Lopovi, Foto: Printscreen Youtube

Kriminalci ne miruju ni za vreme korone! Sindikat policije i policijskih starešina saopštio je da „kruže opasne lažne poruke“ kojima se građani, preko mobilnih telefona, pozivaju na saslušanje jer su navodno „protiv njih podnete krivične prijave zbog objava na društvenim mrežama i da će zbog toga po njih doći vozilo“! Ujedno je policija pozvala građane koji su dobili SMS u vezi sa isplatama penzija, a u kojima se od njih traže lični podaci i bankarski podaci, da to prijave odeljenju za suzbijanje visokotehnološkog kriminala na imejl „vtk@mup.gov.rs“ ili preko Udruženja banaka jer je, kako navode, reč o prevari.

MUP: Ne nasedajate na prevaru

MUP i Posebno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal upozoravaju javnost da se radi o prevari i apeluju na građane da sa povećanom pažnjom čuvaju svoje lične i poslovne podatke, kako bi se sačuvali od mogućih prevara, odnosno da nikome putem telefona ili SMS-a ne daju svoje podatke i PIN kartica. Udruženje banaka Srbije, kao i poslovne banke u Srbiji obavestili su klijente da će ih u kontekstu isplate penzija kontaktirati, što može da podrazumeva i komunikaciju putem SMS poruka, ali da u toj komunikaciji banke nikada neće tražiti lične i bankarske podatke.

Da li je slučajnost ili se radi o neslanoj šali onih koji troše resurse MUP-a i šire paniku zarad ličnog interesa ili iz nekog drugih razloga, biče utvrđeno. Kada je reč o porukama vezanim za banke, jasno je da u pitanju kriminal, kaže sagovornik „Alo!“. Ali kada su u pitanju poruke koje uznemiravaju građane, sumnja se da neko namerno želi da uplaši stanovništvo i iz nekog razloga sebi skuplja poene. Da li je u pitanju politika ili eventualno delovanje nekih službi, policija će utvrditi u što skorije vreme. Blažo Marković iz Sindikata policije i policijskih starešina otkriva za „Alo!“ kakve poruke dobijaju građani:

- Gospodine (sledi ime i prezime), pozvani ste sutra na saslušanje za dezinformaciju koju objavljujete na Vašem Fejsbuk profilu, koja nije tačna- da je član Vlade Srbije zaražen kovidom 19 virusom jer je protiv vas podneta krivična prijava. Očekujte vozilo na vašu adresu u 10:00 h.“

Policija

Alo!/Masanori Jošida

Policija, Foto: Alo!/Masanori Jošida

Marković naglašava da je ovu poruku dobilo više građana na svojim mobilnim telefonima, a njen sadržaj nema veze s pameću, a još manje s policijom.

- Ali ima veze sa onima koji koriste ovo vreme pandemije i iživljavaju se, šaljući poruke izmišljenog sadržaja koje su, u krajnjoj liniji, jako opasne. Jer u doba napetih živaca, dobiti ovakvu poruku može da utiče na psihičko, pa i na fizičko zdravlje primalaca poruka. Zaista nam je najmanje potrebno da, u situaciji kada su sve snage i aktivnosti usmerene na borbu protiv koronavirusa, rasipamo resurse i na ovakve slučajeve. Ali, to je neophodno kako bi se sprečilo dalje uznemiravanje građana, i naravno da ovakva protivzakonita aktivnost ne sme da prođe nekažnjeno. Jasno je da u ovo vreme kada se pojedinci odlučuju za širenje lažnih vesti, država mora na ovom planu odlučno i brzo da reaguje (što, uostalom i radi). Sigurni smo da će naše kolege i ovakav vid kriminalnog ponašanja znati da suzbiju, kao što su to i do sada činili - objašnjava za „Alo!“ Marković.

Ovaj sindikat savetuje sve koji dobiju takve lažne poruke da to prijave zaduženima za suzbijanje visokotehnološkog kriminala.

Koje su laži ranije plasirane

2014. - „Obrenovcem plutaju leševi“ Tokom maja 2014. kada je vladala vanredna situacija zbog poplava, širenje panike je troje ljudi koštalo slobode. Pomenute osobe su na društvenim mrežama objavljivale lažne podatke o broju nastradalih u poplavama zbog čega im je određen pritvor do 30 dana.

2018. - „Voda u Beogradu je puna metana“ U junu 2018. počele su da kruže informacije kako je voda u Beogradu zagađena, tačnije da se u njoj nalazi metan. U porukama na društvenim mrežama se savetovalo da naredna dva dana ne treba piti vodu sa česme. I u ovom slučaju uhapšene su dve osobe zbog širenja panike.

21.03.2020. - Širio lažne informacije o nestašici goriva Zaječarac P. D. (31), sa prebivalištem u Beogradu, uhapšen je pošto digao paniku da će nestati gorivo, pa su se bespotrebno pravili redovi na benzinskim pumpama. P. D. je to uradio preko Vajber grupe, a za ovo krivično delo, izazivanje panike i nereda, zaprećena je kazna do tri godine zatvora.

Stevan Đokić, savetnik za istrage i bezbednost kaže da je upoznat sa porukama kojima se plaši stanovništvo i da se njemu čini da neko na taj način želi da skupi jeftine poene i predstavi policiju u negativnom svetlu.

- Kreatori ovih poruka ciljano žele da izazovu paniku. E sad, postavlja se pitanje da li je to rad nekih službi ili političkih stranaka. Verujem da su sve službe angažovane u borbi protiv virusa, ali ne treba isključiti i tu mogućnost, jer kao što je poznato naša država se maksimalno angažovala i opremila u borbi protiv epidemije. Da li to nekom ne odgovara u regionu, pa je onda rešio da svoje propuste ispravi tako što pokušava da destabilizuje našu državu, uskoro će se utvrditi. Mada, ne isključuje se ni mogućnost da je neka stranka plasiralu tu poruku. Setite se da je neko prošle nedelje plasirao priču o nestašici goriva, a kada dodate i ovu poruku onda se s pravom posumnja da je cilj isključivo destabilizacija i stvaranje panike. Međutim, naše službe su na osnovu prethodnih iskustva spremne i na tragu osobe koja je poruke prva plasirala - kaže Đokić za „Alo!“.

Policija

Alo!

Policija, Foto: Alo!

Kada je reč SMS porukama upućenim penzionerima, tu je stvar jasna. Kriminalci su se, prateći novonastalu situaciju, prilagodili i pokušavaju da se domognu novca, varajući najstarije sugrađane.

U poslednjih par dana jedan broj građana dobio je lažne SMS poruke u vezi sa isplatom penzija u kojima se od njih traži da dostave lične podatke, jedinstveni matični broj građana, broj žiro-računa u banci, PIN kod i druge slične podatke. Radi se o novoj vrsti prevare, jer kriminalci znaju da su penzioneri disciplinovani, pa zbog toga pokušavaju na taj način da ih pokradu. Međutim, to što su penzioneri disciplinovani, ne znači i da su naivni, jer su odmah po prijemu tih poruka alarmirali policiju. Fakat je da su kriminalcima sada presečeni svi poslovi, pa pokušavaju da se snađu i na nove odnosno stare fore dođu do novca, ali tu na scenu stupa odeljenje za visokotehnološki kriminal, koje je na njihovom tragu. Pored poruka prijavljeno je i da penzionere pozivaju na telefon, pa se raspituju da li ima ko da im podigne novac. Ali, na ovaj vid prevare penzioneri ne nasedaju - rekao je sagovornik „Alo!“.