Kokain Droga
Profimedia
Kokain Droga

Profimedia

Ilustracija, Foto: Profimedia

U različitim policijskim akcijama na teritoriji cele Srbije u toku prošle godine, prema podacima Kancelarije (koji su dobijeni od policije) zaplenjeno je ukupno 1.6 tona različitih vrsta droge i preko 233 hiljade različitih vrsta sintetičkih droga.

Policija je plenila ne samo drogu koju je pronašla u transportu, ili uličnoj preprodaji, već i one količine koje su proizvedene u ilegalnim laboratorijama na području države.

Prema podacima Kancelarije za borbu protiv droga, najveći broj zaplena droge u toku 2015. bio je u Beogradu - 2.753 slučaja, Novom Sadu - 922, zatim u Nišu - 352, Šapcu - 236, Sremskoj Mitrovici - 191, Zaječaru - 153, Pančevu - 142, Kraljevu - 136, Jagodini - 132 slučaja...

Prema izdvojenim podacima, najmanji broj zaplena bio je u Smederevu - 32 slučaja. Od ukupnog broja zaplena, najveće količine heroina zaplenjene su u Beogradu - 8.2 kilograma, Jagodini - 6.6 i u Vranju gde je zaplenjeno preko pet kilograma.

Najviše marihuane je zaplenjeno u Kragujevcu preko 246 kilograma, pa u Zaječaru 144, u Beogradu i Novom Sadu po oko 100 kilograma i tako dalje.

Beograd prednjači po zaplenama kokaina i hašiša, dok je u Novom Sadu, Beogradu pa Subotici bilo najviše zaplena sintetičke droge amfetamin.

U Beogradu nije bilo zaplena ekstazija prošle godine, ali su veće količine otkrivene u Sremskoj Mitrovici i Pirotu.

U toku pomenutih akcija, policija je otkrila ukupno 5.694 krivična dela u 2015. godini, za razliku od 2014. kada je otkriveno ukupno 6.216 krivičnih dela i to: neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, neovlašceno držanje opojnih droga i 111 krivičnih dela - omogućavanje uživanja opojnih droga.

Prema rečima direktora Kancelarije za borbu protiv droge Milana Pekića ne može decidno da se kaže da određena vrsta droge posebno gravitira u određenom području naše države. "Marihuana je najzastupljenija, potom heroin, kokain a zatim i sve vrste sintetičkih droga i veoma je teško reći koja je najdostupnija na određenom tržištu.

Kokain je najskuplji (tzv droga bogatih) te je logično da se najviše konzumira u najrazvijenim delovima države", rekao je Pekić Tanjugu.

Prema njegovim rečima, krijumčari su svoju ilegalnu mrežu nažalost dobro organizovalii, a zavisnici su upućeni, od koga i na koji način da nabave narkotike.

"Ne može se decidirano reći da je negde lakše ili teže nabaviti drogu, jer krijumčari svoju mrežu, i pored odgovarajućih aktivnosti institucija držžave ne smanjenju ponude, prilagođavaju konkretnoj situaciji i potražnji na određenoj teritoriji", ukazao je Pekić.

Prema njegovim rečima, u prošlim vremenima manja mesta su bila zaštićena od problema droga, ali sve češće se događa da se u tim ruralnim delovima Srbije organizuju ilegalne laboratorije za proizvodnju najčešće marihuane, odnosno da stanovništvo sa tih područja ima problem sa drogom.

On je ukazao da su ruralne sredine, postale privlačne organizatorima ilegalnih laboratorija za proizvodnju marihuana ili sintetičkih droga, jer se tokom hemijskih procesa proizvodnje šire specifični neugodni mirisi koji se, i pored mera predostrožnosti, ne mogu baš lako sakriti.

Pored ilegalne proizvodnje sintetičkih droga na našoj teritoriji, one ilegalnim putevima dolaze i iz zemalja Evropske unije, naveo je Pekić.

Zbog svih loših posledica koje izaziva droga, kako po život i zdravlje stanovništva, tako i za celokupnu ekonomiju države, direktor je istakao da je prioritet Kancelarije na čijem je čelu da se u Srbiji izgradi efikasan i sveobuhvatan sistem borbe protiv droga.

Kao ključni faktor za realizaciju cilja smanjenja ponude i potražnje droga, Pekić je označio dobru prevenciju, ali i pružanje adekvatne podrške zavisnicima u toku i nakon rehabilitacije, odnosno smanjenje štetnih posledice zloupotreba droga.

Komentari (1)

Jovo-nanovo

17.07.2016 15:27

Mene zanima sta se desava sa zaplenjenom drogom?