Tunel,migranti
EPA
Tunel,migranti

EPA

Tunel,migranti, Foto: EPA

Međutim, iako možda ima sumnjivih, naše bezbednosne službe svakog od njih evidentiraju i drže na merama i pre ili kasnije saznaju da li je isisovac.

Stevan Đokić, savetnik za bezbednost i istrage Detektivsko-bezbednosne agencije (DBA), ukazuje na to da među migrantima možda ima i odbeglih vojnika koji koriste stečeno iskustvo kako bi se domogli Evrope i svog cilja. On naglašava da su migranti po ulasku u našu zemlju na merama, tako da po nas ne predstavljaju opasnost, po ulasku se radi provera identifikacije i sve ostalo što treba, ali upozorava i da se ne treba uspavati.

Isis

Profimedia

Isis, Foto: Profimedia
Isis

Profimedia

Isis, Foto: Profimedia

Prema njegovim rečima, to što pojedini migranti uspeju da tim tunelima pređu granicu budi sumnju da rade koordinisano i posmatraju rad kako naše, tako i mađarske policije.

- Za kopanje tunela treba vremena, a svi znamo da se pogranični pojas kontroliše i da ga redovno obilaze patrole policije, plus što se prostor nadgleda termovizijskim kamerama. Da bi se u kratkom roku prokopao tunel potrebni su iskustvo i logistika. Oni moraju da ga iskopaju brzo, za dan i noć. Da bi to mogli nesmetano da rade, potrebno je da neko nadgleda teren i da ih obavesti ukoliko dođe policija. Zbog tih svih činjenica, mislim da među njima i ima osoba koja su kopale tunele tokom rata na Bliskom istoku. Verujem da su oni poželeli da unovče svoje iskustvo, pa naplaćuju prebacivanje preko granice - rekao je Đokić.

Stevan Đokić

privatna arhiva

Stevan Đokić, Foto: privatna arhiva

Sumnja se da tuneli služe i za prebacivanje narkotika, oružja, ali i kriminalaca.

- Kako te tunele kontrolišu srpske ekipe kriminalaca, nije isključeno i da ih i oni koriste. Jednostavno puste migrante prvo da izađu, a zatim pošalju svoje ljude, koje mogu da prenesu šta god hoće i sve to dostave do svojih saučesnika. Desi se i da u Mađarskoj ili nekoj okolnoj zemlji bude priveden neki naš kriminalac, a da niko ne zna kako je u tu zemlju ušao. Odgovor nam je pred nosom jer kriminal ne zna za veru i naciju - rekao je naš izvor.

Prebacuju migrante i za 15.000 evra

- Džihadisti se dele na takozvane agente i putnike. Ti agenti zarađuju na prebacivanju putnika u Evropu. Na prebacivanju nekog migranta od Bugarske do Mađarske uzme se od 2.000 do 15.000 evra, u zavisnosti od zemlje u koju žele da idu, a najtraženije zemlje su Nemačka, Austrija i Švedska. Na njima najviše zarađuju italijanska, turska, albanska i ruska mafija, a srpska ih servisira jer nema logističku podršku za prijem migranata u evropske zemlje. Zanimljivo je i šta i ko osim unesrećenih ljudi prolazi tim kanalima - rekao je Đokić.

Mirovali za vreme karantina

Migranti i tražioci azila su tokom vanrednog stanja, koje je ukinuto 6. maja, bili u potpunom karantinu u centrima širom Srbije i bilo im je dozvoljeno da izlaze samo u dvorišta centara. Centre je od 15. marta obezbeđivala Vojska. Prema saopštenju Komesarijata za izbeglice Srbije, mere su tada uvedene "radi sprečavanja širenja koronavirusa među migrantskom populacijom".

Pročitajte još:

Komentari (2)

Luka

17.08.2020 08:52

A sta nama smetaju ti tuneli? Treba im pomoci da ih jos prokopaju pa neka idu!

Milija

18.08.2020 00:06

Pratim ovog Djokica pametan je covek. Niko ne pominje ove tunele ali dobro je rekao da su isisovci to koristili u Siriji kao taktiku. Na fakultetu gde radim jedan Djokicev covek je pisao rad na temu ovih tunela, odlican rad.