policija
Shutterstock
policija

Shutterstock

policija, Foto: Shutterstock

Španski mediji prenose da je potraga za Kuzmanovićem počela 9. jula, nakon što je tamošnja policija dobila dojavu od kolega iz Srbije da je on ušao u Španiju koristeći lažni hrvatski pasoš. Španci su mu ušli u trag u Ljoret de Maru, ali je potraga za njim bila otežana zbog toga što je Kuzmanović često menjao stanove kako bi što bolje zametnuo trag.

- Njegovi otisci, koji odranije postoje u policijskoj bazi u Srbiji, pronađeni su posle zločina u Nišu na orozu pištolja, ali je on potom gulio kožu sa jagodica prstiju kako bi mu otisak bio neprepoznatljiv. On se čak i prilikom hapšenja u Španiji grebao po jagodicama kako bi dodatno uništio otiske na prstima, a sve u nameri da španskim policajcima oteža identifikaciju - preneli su španski mediji.

Inače, Kuzmanović je osuđen u Srbiji zajedno sa prijateljem Markom Savićem (41) zbog ubistva pripadnika obezbeđenja kluba "Komodo" u Nišu Marka Pavlovića i ranjavanja njegovog brata Miroslava u aprilu 2008. Sve je počelo početkom tog meseca, kad su se Kuzmanović i Savić posvađali oko neke devojke sa obezbeđenjem tog kluba, pa su za 26. april 2008. zakazali obračun u Nišu. Kuzmanović i Savić su se na tom obračunu pojavili sa četvoricom prijatelja, a Pavlović je poveo brata i još nekoliko drugara. Dušan je tad pištoljem ubio Marka Pavlovića, a u opštoj pucnjavi ranjen je i Miroslav.

Kuzmanović i Savić su prvi put osuđeni 2011, na po 31 godinu zatvora, dok su njihovi prijatelji Aleksandar M., Miloš M., Marko M. i Aleksandar A. dobili po tri godine zbog pomaganja u ovom zločinu. Ova presuda je, međutim, više puta ukidana, a predmet vraćan na ponovno odlučivanje, da bi 15. januara prošle godine Viši sud u Nišu Kuzmanovića i Savića osudio na po 15 godina, a ostale optužene oslobodio.

Nužna odbrana

Postupajući po žalbama, Apelacioni sud je pravosnažno odlučio da Kuzmanoviću i Saviću poveća kazne za još po pet godina, a potvrdio je oslobađajući deo presude jer nije bilo dokaza da su ostali optuženi učestvovali u zločinu. Obojica osuđenih su se tokom sudskog postupka pravdali da su kobnog dana pucali u nužnoj odbrani, jer su, navodno, i njihovi protivnici bili naoružani, ali nije bilo dokaza da je bilo ko, osim Kuzmanovića i Savića, potegao oružje.

Samo nekoliko dana pre izricanja konačne presude, Kuzmanović je 8. aprila prošle godine isekao "nanogicu", jer je bio u kućnom pritvoru, i pobegao je zajedno sa Markom Savićem, koji je i dalje u bekstvu. Za obojicom su ubrzo zatim raspisane međunarodne poternice.

Saučesnik Saša Ludak ubijen 2017.

Među saučesnicima Dušana Kuzmanovića, koji su na sudu oslobođeni optužbi da su mu pomagali, bio je i Aleksandar Anđelković, koji je kasnije promenio prezime u Barjaktarević, a nadimak mu je Saša Ludak. On se teretio da je jednog od učesnika obračuna, kad je ubijen Marko Pavlović, udario kolima i slomio mu nogu. Saša Ludak je, međutim, ubijen 26. juna 2017. zajedno sa rođenim bratom Marka Savića, Žarkom, u sačekuši ispred niškog kafića "Pandora".

Komentari (1)

Nisljija

01.08.2020 15:36

Mnogo debila ima u Nisu