Hapšenje
Printscreen/YouTube
Australijanac hapšenje

Printscreen/YouTube

Australijanac hapšenje, Foto: Printscreen/YouTube

On je, prema pisanju australijskih medija, priznao da je učestvovao u međunarodnoj zaveri da u Australiju uveze 1.28 tona kokaina, ulične vrednosti više od 500 miliona američkih dolara.

Uslovni otpust će moći da zatraži tek 2037. godine, odnosno nakon što izdrži 19 i po godina u zatvoru.

Australijski mediji pišu da mu je za ovo delo pretila kazna doživotnog zatvora po tamošnjim zakonima.

Za ovo krivično delo u Srbiji je, za isto krivicno delo, zaprećena kazna od najmanje 10 godina zatvora, a ne može se izreći kazna viša od 20 godina zatvora.

Autralijska federalna policija presrela je kokain u aprilu 2017. godine, koji je bio sakriven u brodskom kontejneru i nosio 2.576 manjih čeličnih kontejnera.

Nakon zaplene droge, Arnold i njegova dva saučesnika su pokušali da nadoknade tovar u Srbiji, pišu australijski mediji.

Pročitajte i:

Ipak, uhapšeni su 15. januara 2018. godine u Beogradu u tajnoj policijskoj akciji, a pošto je bio saglasan sa izručenjem već krajem februara je izručen Australiji.

Tada su uhapšeni i Tristan Voters (34) i David Kempbel (48), koji su izručeni nešto kasnije, kao i jedan Libanac.

Srpska policija je kod njih prilikom hapšenja pronašla 638.020 evra, 11.350 australijskih dolara, 4.000 američkih dolara, 18.300 čeških kruna, 528.000 vijetnamskih donga, 9.000 japanskih jena, 2.940 kineskih juana, 2.500 tajlandskih bahta, 863 singapurska dolara, 112.000 dinara, kao i jedan pištolj.

Australijski sud je, prema pisanju tamošnjih medija, utvrdio da je Arnold bio visokopozicionirani pripadnik međuanrodne grupe grupe, odmah ispod trojice principala.

Međutim, sud je, prilikom odmeravanja kazne, imao u vidu da je ovaj vlasnik stočarskih farmi i uvoznik čelika pokazao kajanje za svoja dela, da je pomagao vlastima, kao i ljudima sa kojima je bio u pritvoru.

Arnold u Australiji je godinama važio za uspešnog biznismena. Njegova koorporacija "ArnoldCo" bavi se uvozom čelika, građevinskim poslovima, uvozom i izvozom, trgovinom stokom i mesom.

Pročitajte još: