Šalter
Alo!/Rajko Ristić
Šalter

Alo!/Rajko Ristić

Šalter, Foto: Alo!/Rajko Ristić

* Plate u javnom sektoru biće povećane u većem procentu nego prošle godine kada je to povećanje iznosilo između sedam i 12 odsto, najavio je danas ministar finansija Siniša Mali

* On je rekao da će se za nekoliko dana izaći sa konkretnim predlogom o povećanju plata u javnom sektoru

* Ministar kaže da u prvih osam meseci opet imamo suficit u budžetu u iznosu od 46,6 milijardi dinara

"U narednih par dana ćemo izaći sa predlogom povećanja plata u javnom sektoru. Već sada mogu da kažem da će povećanje plata procentualno biti veće nego prošle godine kada je bilo između sedam i 12 odsto. Ove godine ćemo ići još malo iznad toga", rekao je Mali.

Mali je rekao da su teške reforme koje je započeo Aleksandar Vučić 2014. godine dale rezultat i podsetio na Vučićeve reči da ćemo svi osetiti boljitak kada stabiluzujemo javne finansije.

Siniša Mali

Alo.rs

Siniša Mali, Foto: Alo.rs

"Ovim planovima i koracima koje smo zacrtali sigurno idemo već u decembru na preko 500 evra prosečne plate u Srbiji", kaže Mali.

Ministar finansija je naveo da će oko 1. decembra ove godne svi penzioneri dobiti jednokratnu pomoć od po 5.000 dinara, a da će od 1. januara 2020. penzije biti povećane između 5,1 i 5,5 odsto, u zavisnosti od takozavne "švajcarske formule" i rezultata na kraju godine.

Pročitajte još:

 

"Na dobrom smo putu da iz godine u godinu poboljšavamo kvalitet života i životni standard", naveo je Mali.

Ministar kaže da u prvih osam meseci opet imamo suficit u budžetu u iznosu od 46,6 milijardi dinara.

"Očekivali smo deficit, a treću godinu zaredom imamo suficit u budžetu", rekao je Mali i naveo da najavljeno povećanje plata i penzija ne ugrožava makroekonomsku stabilnost.

Naveo je da je povećanje minimalne zarade od 1. januara 2020. za 11,1 odsto, odnosno za 3.000 dinara, sjajna vest.

"Na osnovu velikih analiza došli smo do zaključka da možemo da obezbedimo aposlutno najveće povećanje minimalne cene rada ikada u Srbiji", rekao je Mali.

Neće mi se ovde šetati Vučić po Hrvatskoj. Neće mi biti gost u ovakvim okolnostima. Neće!

AUTOR: Kurir/D.S. DATUM I VREME: 11.09.2019. 08:36 Predsednički izbori, uoči kojih Milanović kampanju vodi uz slogan "Predsednik s karakterom", održaće se krajem godine Aleksandar Vučić, Foto: Predsedništvo Srbije * Kandidat za šefa hrvatske države vikao usred TV emisije * Iz Beograda odgovaraju da mrzi Vučića jer on štiti interese Srbije * Predsednički izbori, uoči kojih Milanović kampanju vodi uz slogan "Predsednik s karakterom", održaće se krajem godine Kandidat za šefa hrvatske države vikao usred TV emisije da, ako nasledi Grabar Kitarović, srpski predsednik neće biti njegov gost.

Naveo je i da je povećanje minimalne zarade ogroman korak napred koji omogućava da se minimalna zarada približi iznosu minimalne potrošačke korpe.

Na osnovu preloga Vlade, minimalna cena rada po radnom času umesto dosadašnjih 155,3 dinara biće 172,5 dinara što znači da će minimalna zarada sa 27.022 dinara koliko je sada biti povećana na 30.022 dinara. 

Mali je najavio da će od 1. januara Vlada Srbije nastaviti s daljim rasterećenjem privrede, tako da će neoporezivi deo dohotka sa 15.300 biti povećan na 16.300 dinara i takođe će ukinuti 0,5 odsto doprinosa za PIO fond na teret poslodavca.

Siniša Mali

Alo.rs

Siniša Mali, Foto: Alo.rs

Bonus video

Srdačno pozdravljanje Ane Brnabić sa premijerom Luksemburga Gzavijerom Betelom!

 

Komentari (1)

Mila

11.09.2019 10:14

Da,sve je ok,samo ako bi cene ostale iste.