Siniša Mali
Alo!
Siniša Mali

Alo!

Siniša Mali, Foto: Alo!

Usvojena je Uredba o izmeni opštih prihoda i primanja, rashoda i izdataka budžeta Republike Srbije za 2020. godinu radi otklanjanja štetnih posledica usled bolesti COVID-19, zatim Uredba o formiranju privremenog registra i načina uplate jednokratne pomoći svim punoletnim državljanima Repulike Srbije u cilju smanjivanja negativnih efekata prouzrokovanih pandemijom bolesti COVID-19 i Zaključak kojim se usvaja nacrt Ugovora o garanciji Republike Srbije za kreditiranje privrede sa ciljem ublažavanja ekonomskih posledica nastalih usled bolesti COVID 19.

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali podseća da je država na početku krize izašla sa snažnim merama podrške privredi, poput odlaganja plaćanja poreza i doprinosa na zarade i poreza na dobiti, direktne pomoći privatnom sektoru kroz isplatu tri minimalca za tri meseca, podrške od 2,2 milijarde evra za likvidnost i 100 evra svim punoletnim građanima. Dodaje da je zaokružen paket pomoći privredi i građanima i da je novac sada na raspolaganju.

Siniša Mali

Alo!

Siniša Mali, Foto: Alo!

- Rebalans počinjemo da primenjujemo danas i sva pomoć koja je obećana nalazi se ovde. Sada je potpuno pravno uređena garantna šema i novac vam je na raspolaganju. To je novac koji je garantovan od Vlade i usmeren za vašu likvidnosti, zato ga iskoriste kako bi što pre izašli iz krize - poručio je Mali i istakao da se „vidi svetlo na kraju tunela“ kada je ekonomija u pitanju.

Ministar je objasnio da u novembru, kada je bužet usvojen, niko nije mogao ni da očekuje da će se desiti ova epidemija i da je, zbog toga, danas i usvojen reblans budžeta koji u potpunosti sadrži sve elemenete i detalje i celokupan iznos od 5,1 milijardi evra, koji je vezan za paket ekonomske pomoći privredi Srbije i građanima.

Ministar kaže da se preko portala Poreske uprave do sada za isplatu tri minimalne zarade prijavilo 183.000 preduzeća.

- To je veliki odziv, što znači da smo pogodili suštinu problema i da ćemo održati nivo zaposlenosti - poručio je Mali.

korona

EPA

korona, Foto: EPA

Podseća da je Fond za razvoj na prvoj sednici odobrio 25 zahteva preduzeća za povoljne kredite u iznosu od 800 miliona dinara, kao i da je danas održana još jedna sednica i da će na njoj biti odobreno još zahteva.

- Njima je stiglo više od 1.000 zahteva i tu smo pogodili suštinu. Da podsetimo, to su krediti od jedan odsto kamatne stope u dinarima na tri godine sa grejs periodom od devet do 12 meseci. To je jeftin novac koji država nudi i već je u opticaju - rekao je Mali.

Ističe i da se za garantnu šemu kod poslovnih banaka javilo 80 odsto njihovih klijenata, odnosno, mikro, malih i srednjih preduzeća.

- Pokazali smo da kroz jedan ozbiljan pristup možemo da izađemo sa ozbiljnim merama, a sve sa ciljem da nam privreda preživi. Do kraja aprila očekujem da se završi prijava onih koji žele pomoć države u vidu tri minimalne zarade, a prve isplate idu već početkom maja - istakao je ministar.

Pare, dinari, novac

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Što se isplate sto evra tiče, Mali kaže da će penzionerima i onima koji primaju novčanu socijalnu pomoć sto evra biti isplaćeno automatski i da će se svi drugi koji žele da im se taj novac isplati, za to prijaviti od 15. maja do 5. juna. Ministar je objasnio se prijava može izvršiti na dva načina, jedan je preko portala Uprave za trezor, a drugi putem kol centra.

- Sama procedura je veoma jednostavna, ne zahteva više od jednog minuta anagžmana. U oba slučaja ostavljate podatke - ime i prezime, JMBG, broj lične karte i birate banku u koju želite da vam se uplati novac - rekao je Mali.

Ukoliko građanin ima račun u banci, novac će mu na taj račun biti isplaćen, pojašnjava ministar, a ako nema, treba samo da se izjasni u koju banku želi da mu se novac uplati na namenski račun. Naveo je da već nedeljama traje kampanja pojedinih tajkuna da je ta mera nepravedna, i da taj novac ne treba svi da dobiju.

- Sada, ko želi može dobiti taj novac. Oni koji ne žele i nemaju potrebu za tim, ne treba da se prijavljuju - kaže Mali.

Isplata sto evra, objašnjava Mali, usmerena je da se podigne tražnja, da se novac iskoristi za kupovinu dobara i usluga kako bi se srpska privreda pokrenula u što kraćem periodu.

Ministar je ukazao i da je rebalansom dodatno izdvojeno 3,3 milijarde dinara za nastavak izgradnje Moravskog koridora.

Beograd, šetnja, građani

Tanjug

Foto: Tanjug

- Mi nastavljamo i sa investicijama, sa izgradnjom puteva i infrastrukture koja nam je veoma važna i od toga nećemo odustati - rekao je Mali.

Podseća da je, kada je o rebalansu reč, projekcija rasta našeg BDP- a u rebalansu -1,8 %.

- Ono što je predsednik Aleksandar Vučić govorio, obećanje koje smo dali, gledaćemo da budemo još bolji od projekcije koje je dao MMF, a to je -3 %, mi idemo sa -1,8%.

Dakle, ubedljivo najniža stopa pada, ili najviša stopa rasta naše ekonomije u odnosu na skoro sve zemlje u Evropi", rekao je Mali.

On je podsetio da su javne finansije, zahvaljujući teškim merama i reformama, sada zdrave i stabilne, i da upravo zato i MMF i Srbija očekuju da ćemo relativno lakše podneti krizu i brže iz nje izaći.

- Projekcija MMF-a koja se odnosi na rast BDP-a Srbije za 2021. je 7,5 odsto - podsetio je Mali, dok je projekcija deficita u rebalansu budžeta 6,9 odsto, a projekcija javnog učešća u BDP-u ispod 60 odsto.

Siniša Mali

Tanjug

Siniša Mali, Foto: Tanjug

- Rebalansom budžeta koji uključuje sve ekonomske mere sačuvaćemo makroekonomsku stabilnost, a s druge strane, pomoći onima kojima je to najpotrebnije - rekao je Mali.

U rebalansu su, objašnjava, uključena i sredstva za 400 000 novih turističkih vaučera, u vrednosti 2 milijarde dinara.

- Stav Vlade Srbije, ali i epidemiologa je da ne putujemo mnogo u inostranstvo tokom letnjih meseci - rekao je Mali. Upozorio je da se proteklih mesec dana na hiljade sugrađana vratilo sa raznih destinacija i apelovao da se ista greška ne ponavlja sada, kada epidemije još traje.

- Nemojte da ponavljamo tu situaciju. Jedina smo zemlja koja nije naplaćivala te povratke iz inostranstva u Srbiju, i sa Balija i Kube i drugih destinacija. Desetine miliona evra je to platila Er Srbija i država Srbija da ne bismo ponovo došli u tu situaciju - istakao je ministar i dodao da je upravo rebalansom zato predviđena pomoć u vidu turističkih vaučera koji su namenjeni građanima da leto provedu u domaćim hotelima, rizortima, etno kućama.

Ministar je zaključio da Srbija danas vodi bitke na dva važna fronta – ekonomskom i zdravstvenom, i da se u toj borbi, zahvaljuči mudroj ekonomskoj politici, snalazi mnogo bolje nego neke mnogo bogatije zemlje od nas.

Komentari (1)

Mr muscolo

24.04.2020 20:16

Cujemo se ,nema frke .