Hrvatska, Zagreb
EPA
Hrvatska, Zagreb

EPA

Foto: EPA

Hrvatska ekonomija smanjiće se u 2020. godini devet posto, najviše među svim evropskim ekonomijama u nastajanju, pokazuju najnovije procene Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za svetsku ekonomiju, objavljene u utorak.

Pandemija koronavirusa snažno utiče na ekonomske aktivnosti, pokazuju najnovije procene MMF-a, odražavajući posledice karantina i drugih oštrih mera kojima vlade širom sveta nastoje zauzdati širenje nepoznatog, visoko zaraznog virusa.

Hrvatski bi BDP prema najnovijim MMF-ovim procenama trebao ove godine pasti devet posto. Poređenja radi, u prognozama iz jeseni prošle godine, pre izbijanja epidemije, MMF je za Hrvatsku predviđao rast aktivnosti u 2020. za 2,7 posto.

U idućoj godini trebao bi uslediti oporavak, uz procenjenu stopu rasta od 4,9 posto.

Veća nezaposlenost, manjak u bilansu plaćanja

MMF sada očekuje znatno višu stopu nezaposlenosti u Hrvatskoj u ovoj godini, od 11,5 posto, nasuprot jesenjoj proceni od osam posto.

U 2019. je iznosila 7,8 posto, čime je MMF snizio procenu iz prošlogodišnjeg oktobra za 1,2 postotna boda.

U 2021. trebala bi ponovno pasti, na osam posto.

MMF takođe Hrvatskoj predviđa manjak na tekućem računu platne bilanse izrečen udelom u BDP-u od četiri posto u ovoj godini, dok su u jesenjim prognozama prognozirali višak od jedan posto.

Manjak predviđaju i u 2021., od 1,5 posto.

Procena rasta potrošačkih cena u ovoj godini podignuta je za 0,1 postotni bod, na 1,3 posto. U 2021. cene bi trebale rasti gotovo nepromenjenim tempom, za 1,2 posto.

Prošle su godine prema MMF-ovim proračunima cene porasle 0,8 posto, čime je jesenja prognoza snižena za 0,2 postotna boda.

U 2019. višak je prema najnovijim proračunima iznosio 2,9 posto, što je za 1,2 postotna boda više no što su u MMF-u procijenili u oktobru prošle godine.

Osetno blaži pad u ostalim ekonomija u grupi

Najnovije MMF-ove procene pokazuju da bi hrvatska ekonomija ove godine trebalo pasti najsnažnije u grupi europskih ekonomija u razvoju, u koju MMF još svrstava Rusiju, Tursku, Poljsku, Rumuniju, Ukrajinu, Mađarsku, Belorusiju, Bugarsku i Srbiju.

U MMF-u predviđaju da će ekonomije iz ove grupe u proseku ove godine pasti 5,2 posto, u odnosu na jesenju prognozu o 2,5-postotnom rastu.

U 2021. trebao bi uslediti snažan oporavak, uz procenjenu stopu rasta od 4,2 posto.

Prošle godine je ekonomija ove grupe zemalja u proseku porasla 2,1 posto, za 0,3 postotna boda snažnije no što je MMF procenio u oktobru prošle godine.

Za Poljsku predviđaju pad od 4,6 posto, a za Bugarsku od četiri posto, a najblaže bi se aktivnosti trebale smanjiti u Mađarskoj i Srbiji, za 3,1 i tri posto.