Računi
Alo!/ Dejan Briza
Računi

Alo!/ Dejan Briza

Računi, Foto: Alo!/ Dejan Briza

Građani Srbije moće će od marta ove godine da plaćaju račune sistemom "prepoznavanja lica" (face recognition system), najavljuje za Tanjug guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

Narodna banka Srbije planira da u prvom kvartalu 2019. godine pusti novu uslugu, koja je deo rešenja instant plaćanja, a koji je pokrenut u oktobru prošle godine.

Pročitajte još:

 

"Biće moguće da se preko skajpa ili vizuelnog identifikovanja stranke obavi plaćanje", kaže guverner:

"To će biti nešto što je zaista revolucionarna novina kao dopuna instant plaćanju. Iako smo spremni da sa tim krenemo odmah, moramo da sačekamo novu evaluaciju napretka Srbije u smislu sprečavanja pranja novca da bi mogli ovu novu uslugu da pustimo u podpromet".

Tačan datum kada će građani moći da počnu sa korišćenjem ove usluge znaće se nakon sastanka MANIVAL-a (Komitet Saveta Evrope za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma) 23. januara.

Na tom sastanku će se proveravati napredak Srbije u primeni svih pravila u sprečavanju pranja novca, a ako mišljenje ove institucije bude "pozitivno" plaćanje "licem" moglo bi da startuje i u februaru.

Plaćanje telefonom, tabletom, putem skajpa ne zahteva nova tehnička rešenja niti će banke koštati novca, kaže Tabaković i ističe da je reč o sistemu koji je bezbedan za korisnike, kako u zaštiti ličnih podataka tako i u smislu moguće zloupotrebe u "pranju novca".