SNIMAK IZ DRONA! Puca zemlja pod mašinama, ruski gas stiže u Srbiju! (VIDEO)

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravi danas u radnoj poseti Republici Bugarskoj gde se sastao sa predsednikom Vlade Bugarske Bojkom Borisovom.

Balkanski tok
Balkanski tok , Foto: Privatna arhiva

Dvojica zvaničnika obišli su radove na bugarskoj deonici gasovoda Balkanski tok, kojim će se dopremati gas iz Turskog toka.

Optimistične vesti iz Bugarske, gde je u toku izgradnja gasovodne mreže od Turske do Srbije. Sve izvesnije da će naš region dobiti rezervni pravac snabdevanja gasom

Izgradnja gasovoda od Turske do Srbije preko teritorije Bugarske počela je u četvrtak 19. septembra. Ovom odlukom Sofije prekinuta je agonija da li će Balkan dobiti rezervni pravac snabdevanja gasom. Upravo zato što će povezati čitav region, ovaj gasovod je kao nastavak "Turskog toka" kršten novim imenom "Balkanski tok". Do Nove godine njime bi na granicu sa Srbijom trebalo da stigne ruski gas, a do tada bi prema planovima i srpska mreža trebalo da bude završena.

Bugarski operater "Bulgartransgaz" i saudijsko-italijanski konzorcijum "Arkad" potpisali su sporazum o investicionom projektu, isporuci materijala za izgradnju bugarskog kraka gasovoda "Balkanski tok". Premijer Bugarske Bojko Borisov rekao je tada da izgradnja gasovodnog kraka počinje.

- Devedeset odsto cevi se već nalazi u Bugarskoj. Oni će početi da ih prebacuju na deonicu i mi ćemo početi sa izgradnjom - izjavio je tada Borisov. - "Južni tok" je obustavljen zbog korupcije. Procedura je sada u potpunosti transparentna.

Srpski stručnjaci za energetiku kažu da ohrabruje to što je za razliku od "Južnog toka" sada gasna mreža stigla do granica EU, kao i da Bugarska sada gradi uz sve neophodne dozvole EU.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 

Obilazak radova na izgradnji Balkanskog toka sa @boyko.borissov

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

- Bugarska ima "zeleno svetlo" i kod Trećeg energetskog paketa, koji je bio problem kod "Južnog toka" - rekao je ranije Goran Radosavljević, iz Nacionalnog naftnog komiteta Srbije. - Evropske kompanije zakupile su oko 50 odsto kapaciteta novog gasovoda. Inače, sa svih strana su pritisci da se u Evropi ne grade gasovodi. Tako će Moskva biti stavljena pred svršen čin kada dođe do razgovora sa Kijevom oko nastavka saradnje i distribucije gasa Evropi preko Ukrajine.

Prema rečima Mitra Kovača, direktora Evroazijskog bezbednosnog foruma, energetska bezbednost Evrope poslednjih decenija sve je ugroženija zbog interesa velikih sila.

- Bugarska je sada, međutim, uvidela da je lično pogođena - ističe Kovač. - I upravo zbog svojih potreba biće odgovornija u realizaciji izgradnje ovog gasovoda. Tu je razlika u odnosu na prethodni projekat kada je Sofija odugovlačila pod pritiskom Amerike. Takvim uticajima SAD se usporava rast Evrope, ali i suzbijaju novčane transakcije prema Rusiji i time slabi njihova privreda.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi