Siniša Mali
Tanjug
Siniša Mali

Tanjug

Siniša Mali, Foto: Tanjug

Jedna od najvećih svetskih rejting agencija „Fitch Ratings“ povećala je kreditni rejting naše zemlje sa „BB“ na „BB+“, što ministar finansija Siniša Mali ocenjuje kao još jednu potvrdu uspešnosti reformi koje se sprovode u našoj zemlji i navodi da je to dodatni impuls domaćoj ekonomiji, koja teži da postane još konkurentnija u svetskim okvirima.

„Poboljšanje kreditnog rejtinga Srbije ogroman je uspeh i odlična vest za sve nas. To konkretno znači da smo sada neuporedivo konkurentniji činilac u kretanjima svetske ekonomije, posebno u njenim investicionim tokovima, s obzirom da smo, pre svega zahvaljujući teškim reformama, uspeli da uspostavimo makroekroekonomsku stabilnost i da je održimo. Sada imamo još bolje šanse da privučemo još više investicija. Istovremeno, prepoznato je i da je inflacija stabilna i niska, a devizne rezerve uvećane, što jača otpornost naše zemlje na spoljne šokove“, rekao je Mali.

Pored povećanja plata, penzija i jednokratne pomoći, stiže još i ovo!

Srbija danas ima finansijsku i fiskalnu stabilnost. Siniša Mali, Foto: Alo!/Marko Đoković * Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali izjavio je da je privredni rast u Srbiji u julu iznosio 4, 4 odsto i izrazio očekivanje da će, ako se tako nastavi do kraja godine, rast srpske privrede u odnosu na prošlu godinu iznositi najmanje 3,5 odsto * Očekuju se i više stope rasta u godinama koje dolaze * Investicije rastu iz godine u godinu "Naša stopa rasta prošle godine bila je 4,3 odsto BDP.

Kako ministar objašnjava, bolja ocena definitivno dovodi do smanjenja rizika i pada kamatnih stopa i za privredu i za državu, čime su, pre svega poslovne mogućnosti neuporedivo veće.

Ministar kaže da je posebno ponosan na poboljšanje stanja javnog duga, što je „Fitch Ratings“ takođe prepoznao.

„Moram da podsetim da smo 2014. godine imali javni dug veći od 70 odsto BDP-a, dok je na kraju jula ove godine iznosio 51,9 odsto. Mi naše obaveze ispunjavamo na vreme i i to uliva dodatnu sigurnost kreditorima. Ne želimo da našoj deci ostavimo skupe kredite i veliku zaduženost zemlje. Upravo „Fitch Ratings“ prepoznaje tu našu nameru, a predviđaju da će javni dug u odnosu na BDP 2021. godine biti još niži – 46,2 odsto “, istakao je ministar.

Pročitajte još:

On navodi da je do uvećanja kreditnog rejtinga došlo i zbog toga što je jedna od vodećih svetskih rejting agencija utvrdila da Vlada vodi odgovornu fiskalnu i monetarnu politiku, zbog čega sada možemo da znatno uvećavamo plate u javnom sektoru, penzije i da planiramo javna ulaganja.

„Podsetiću da sada imamo suficit u budžetu treću godinu zaredom, dok smo pre svega nekoliko godina bili na ivici propasti, zbog čega smo bili prinuđeni da sprovodimo teške mere. Sada možemo samo da budemo ponosni, jer te mere proizvode rezultat, to sada naši građani mogu da osete“, rekao je Mali.

BONUS VIDEO: Siniša Mali o povećanju plata i penzija

 

Komentari (1)

Natasa81

28.09.2019 17:49

Sve je vise potvrda da su reforme uspesne!