Siniša Mali
Tanjug
Siniša Mali

Tanjug

Siniša Mali, Foto: Tanjug

Pročitajte još:

 

Ministar finansija Siniša Mali je istakao da su Ujedinjeni Arapski Emirati izuzetno važan politički i ekonomski partner Republike Srbije.

„Naša saradnja se poslednjih godina razvijala veoma intenzivno, a sve zahvaljujući prvom kontaktu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i princa prestolonaslednika Abu Dabija šejka Muhameda bin Zajeda. Nakon toga, usledile su brojne investicije iz UAE, tako da je neto priliv u 2018. godini iz te zemlje u Srbiju bio 180,7 miliona evra. Tokom ovog zasedanja vodili smo vrlo kvalitetne i konstruktivne razgovore, a verujemo da će upravo zahvaljujući ovakvim susretima, ta saradnja u budućnosti biti još bliža i produktivnija“ – rekao je Siniša Mali.

Nj. E. dr Sultan Ahmed Al Džaber je istakao da je u 2018. godini trgovinska razmena dve zemlje iznosila 184,3 miliona dolara, od čega srpski izvoz iznosi 157,1 miliona dolara, što je povećanje od 72,7% u odnosu na 2017. godinu. Uvoz u Republilku Srbiju je iznosio 27,2 miliona dolara, što je povećanje od 74,9%.

Nj.E. Sultan Al Džaber je istakao da je važno da se razgovara o investiranju u obe zemlje, i pozvao investitore iz UAE da iskoriste prilike za investiranje u Srbiji, i da uspostavljaju partnerstva na polju energetike, obnovljivih izvora energije, bezbednosti hrane, telekomunikacija i drugih privrednih sektora koji mogu da doprinesu zajedničkim benefitima, kako bi obe strane postigle strateške ciljeve.

Siniša Mali

Tanjug

Siniša Mali, Foto: Tanjug

On je takođe pozvao investitore iz Srbije da iskoriste prilike za investiranje u UAE, koji su glavna kapija za investitore u tom regionu, istakavši odličnu investicionu klimu u toj zemlji i jedinstvenu infrastrukturu, koji su joj omogućili da se dobro pozicionira na međunarodnom tržištu.

Potpisan je i Memorandum o razumevanju između Ministarstva poljoprivrede Srbije i Ministarstva za klimatske promene i životnu sredinu UAE, a dokument o saradnji u oblasti veterine potpisali su ministar Branislav Nedimović i predstavnik Ministarstva UAE sultan Abdul Al Hebsi.

Takođe, potpisan je i Sporazum o saradnji između Federacije privrednih komora UAE i Pirvredne komore Srbije (PKS), a potpisali su ga generalni sekretar Humaid Bin Salem i direktoraka Sektora za ekonomske poslove PKS-a Jelena Jovanović.

Kopredsedavajući Mešovitog komiteta saglasili su se da se ekonomska saradnja dinamično razvija i da dve zemlje nemaju samo partnerske, nego i prijateljske odnose.

Preporučujemo i ovo:

 

Kako je rečeno, potencijala za dalji razvoj ekonomskih odnosa ima, a na Komitetu je da identifikuje polja saradnje.

 

U prošloj godini ekonomska razmena dve države iznosila je 184 miliona evra, a kao polja razvoja saradnje vide se rudarstvo, industrija i IT tehnologije.