Biznismen Posao Problemi Brige Papirologija Administracija
Shutterstock
Biznismen Posao Problemi Brige Papirologija Administracija

Shutterstock

Biznismen Posao Problemi Brige Papirologija Administracija, Foto: Shutterstock

 

Naime, posetili smo Sajam zapošljavanja i dobili veoma zanimljive odgovore koji mogu pomoći svima koji traže posao.

- Biografija nam je samo prvi uvid, da suzimo krug kandidata. I zato, ako vam je stalo da dobijete posao, nikako nemojte pisati šta ste sve radili. Svedite CV na poslove koji su isti ili slični onom na koji trenutno konkurišete - objašnjava sagovornik.

On dodaje da nije bitno što možda nemate nikakvo direktno iskustvo sa tom pozicijom, bitno je navesti sve slično što ste radili.

GREŠKA BR. 1:

- Ako konkurišete za rad u kontakt centru, ne morate nužno to već imati u svojoj biografiji, ali možete dodati da ste radili na šalteru i mi ćemo povezati da imate iskustva u radu sa klijentima. Samo strukturirajte svoj CV na pravi način i to vam je pola puta do dobijanja posla. Ako dodate da ste radili nešto što nema veze sa tim - niko vas neće ni pozvati - jasan je stručnjak za ljudske resurse. Takođe, u razgovoru s drugim poslodavcima, ističe se upravo najčešća greška kada Srbi pišu CV.

Na plastičnom primeru - ukoliko se javljate za poziciju sekretarice, apsolutno je nebitno što ste 2 godine prali čaše u nekom kafiću. Dakle, to nemojte staviti u CV.

Međutim, to nije jedina greška koju prave kandidati u Srbiji.

GREŠKA BR. 2:

Naime, kandidati svoju biografiju šalju na više različitih pozicija u okviru iste firme.

- Nikako to ne radite. Morate biti svesni da mi u firmi na kraju konkursa za posao saberemo sve pristigle biografije i ako shvatimo da ste konkurisali na više pozicija, to nam je alarm da ste neozbiljni i da ne znate šta želite. Odajete sliku o sebi kao da nemate viziju o svojoj budućnosti, a neodlučne i nesigurne ljude niko ne želi u timu - kaže sagovornik.

- Ako vaša biografija zadovolji naše zahteve, na razgovoru morate pokazati da ste motivisani, usmereni na rad i spremni na zalaganje. Verujte mi, dobar CV i vaša motivacija na razgovoru za posao su glavni X faktor koji svaki poslodavac želi prepoznati kod svog zaposlenog. Sve ostalo se lako nadogradi - poručuje svima koji su u potrazi za poslom.