Počelo je trgovanje vodom na Vol Stritu, njena će cena varirati poput cena nafte, zlata ili pšenice

Alo.rs/ M. G. | vesti 2020-12-10 16:04:38 2020-12-10 16:04:38

Na terminskom tržištu roba na Wall Streetu od ove nedelje trguje se vodom, a njena će cena varirati poput cena nafte, zlata ili pšenice, saopštila je najveća svetska berza finansijskih derivata CME Group

Tanjug

Finansijski stručnjaci uveravaju da će dolazak vode na robno tržište omogućiti bolje upravljanje budućim rizicima povezanim s tim ključnim prirodnim resursom. Podsećaju da se cena vode u Kaliforniji udvostručila zadnjih godinu dana.

CME Group lansiraće ugovore povezane s kalifornijskim spot tržištem vode, vrednim više od 1,1 milijarde dolara. U ponedeljak se budućim isporukama vode u Kaliforniji trgovalo za 486,53 dolara za po hektaru, što je ekvivalent od 1.233 kubika, prenosi Slobodna Dalmacija.

Indeks vode Nasdaq Velez California Water Index, temelji se na cenama u glavnim slivovima Kalifornije, gde je povećana nestašica vode.

Prema CME Grupi, terminski ugovori omogućiće bolje upravljanje rizikom povezanim s nedostatkom vode i stvoriti bolji odnos između ponude i potražnje na tržištima.

Terminski ugovori ne zahtevaju fizičku isporuku vode i čisto su finansijski. Temelje se na prosečnoj nedeljnoj ceni na najvećih pet kalifornijskih slivova do 2022. godine. Prvi ugovori te vrste u SAD-u objavljeni su u septembru, kada je zapadna obala zemlje bila opustošena vrućinom i požarima.

Prema Bloombergu, oni bi trebalo da "služie kao zaštita najvećih kalifornijskih potrošača vode od porasta cena i kao pokazatelj za investitore širom sveta."

Kina i SAD najveći su potrošači vode. Prema Ujedinjenim narodima, dve milijarde ljudi živi u zemljama s ozbiljnim problemima pristupa vodi. UN procenjuje da bi sledećih nekoliko godina dve trećine planeta moglo osetiti nestašicu vode, što bi moglo potaknuti epske migracije.

Nedostatak vode povezan je s preteranim iskorišćavanjem u industriji i ljudskoj potrošnji, kao i s klimatskim promenama.

Pročitajte još:

Expand player
Pogledajte više