Turski tok
Wiki
Turski tok

Wiki

Turski tok, Foto: Wiki

Pred "Turskim tokom" u Srbiji su novi izazovi. Sekretarijat Energetske zajednice je pre dva dana u mišljenju o izgradnji dela ovog gasovoda preko teritorije naše zemlje, dao i određene uslove, koje će narednih dana razmatrati Agencija za energetiku srbije (AERS).

PROČITAJ JOŠ:

U Agenciji, za "Novosti", kažu da još nisu dobili detaljno mišljenje Energetske zajednice, koje se očekuje tek sredinom nedelje. Na sajtu ove evropske organizacije, čiji je Srbija član, postavljena je samo informacija o mišljenju sa najvažnijim uslovima, ali kompletno mišljenje je, kako saznajemo, ispisano na dvadesetak strana. U srpskoj agenciji za energetiku kažu da će razmatrati sve uslove i da će ispuniti sve što je moguće.

Belgijska i zastava EU na pola koplja

Tanjug/AP

Zastava EU, Foto: Tanjug/AP

- Ispitaćemo kompletno mišljenje i uslove SEZ - kažu u AERS. - Srbija će ispuniti sve što je u skladu sa našim zakonima, i, naravno, ono što je izvodljivo da primenimo, a što preporučuje evropska organizacija.

Energetska zajednica, prema prvoj informaciji, insistira na dva uslova. U prvom se precizira da bi pristup značajnom delu kapaciteta trebalo omogućiti trećoj strani. Drugi uslov je da omogućimo da taj gas bude dostupan i drugim zemljama regiona.

PREPORUČUJEMO:

U prvom uslovu, SEZ nije objasnio šta znači značajan deo kapaciteta, ali se traži da pristup gasovodu imaju i drugi proizvođači gasa, osim vlasnika. Inače, vlasnik tog magistralnog gasovoda, kojim bi energent biotransportovan od Zaječara do Horgoša, jeste srpsko-ruska firma "Gastrans". Ovaj uslov je odgovor SEZ na zahtev Agencije za energetiku Srbije, za izuzeće pristupa trećim licima kapacitetu ovog gasovoda. Naša agencija je još u oktobru prošle godine SEZ dostavila zahtev za izuzeće. Krajem prošle godine je iz Beča, sedišta Sekretarijata energetske zajednice, stiglo pismo sa 43 pitanja, na koje je AERS odgovorio.

Pre dva dana stiglo je i mišljenje SEZ. Određeni argumenti srpske agencije su prihvaćeni, ali se insistira da se putem aukcije dozvoli pravo korišćenja značajnog dela kapaciteta. Stručnjaci upravo u ovome vide glavni problem, jer je nepoznato da li će vlasnik gasovoda, koji bi investirao u radove na izgradnji mreže od 403 kilometara preko Srbije, imati pravo na najveći deo njegovog kapaciteta.

Aleksandar Antić

Dejan Briza/Alo!

Aleksandar Antić, Foto: Dejan Briza/Alo!

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić ocenio je da je Srbija, nakon što je Energentska zajednica dala mišljenje o projektu magistralnog gasovoda od granice sa Bugarskom do granice sa Mađarskom, značajno bliže izgradnji gasovoda kroz Srbiju.

- Činjenica da je Energetska zajednica u svom mišljenju zaključila da će novi gasovod unaprediti sigurnost snabdevanja kroz diversifikaciju ruta snabdevanja, potvrda je naše argumentacije i očekujem ubrzan nastavak projekta kroz obavezujuću raspodelu kapaciteta i donošenje investicione odluke - naveo je Antić.

On je ocenio da je mišljenje Energetske zajednice pokazatelj da je projekat izgradnje gasovoda kroz Srbiju dobro postavljen, u skladu sa Zakonom o energetici Srbije, kao i sa evropskim energetskim direktivama.

Konkurencija

Energetska zajednica smatra da bi novi ruski gasovod obezbedio sigurnije snabdevanje gasom, ali da bi učvrstio dominaciju ruskog "Gasproma". Zato traži od Srbije da dozvoli da i drugi proizvođači i trgovci gasa koriste mrežu preko naše teritorije. Tako će se, veruju u SEZ, omogućiti nediskriminatorni pristup i mogućnost trgovanja za sve učesnike na tržištu.