Donald Tramp
Shutterstock
Donald Tramp

Shutterstock

Donald Tramp, Foto: Shutterstock

Sjedinjene Američke Države su uvele sankcije ogranku ruske državne naftne kompanije Rosneft zbog pružanja pomoći Venecueli da zaobiđe embargo na naftu.

Sankcije protiv filijale Rosnefta, Rosneft Trading S.A., i njenog predsednika Didiera Kasamira deo su diplomatske i ekonomske kampanje administracije Donalda Trampa da se sa vlasti smeni predsednik Venecuele Nikolas Maduro, prenosi Tanjug, pozivajući se na Glas Amerike.

Venecuela je uz pomoć Rosneft Tradinga uspela da izveze stotine hiljada barela nafte prošle godine, uprkos sankcijama koje je Vašington prošle godine uveo naftnoj industriji u toj zemlji.

Donald Tramp

EPA/ ERIK S. LESSER

Donald Tramp, Foto: EPA/ ERIK S. LESSER

"Danas smo uveli sankcije ruskoj naftnoj kompaniji Rosneft Trading S.A. i time prekinuli Madurovu glavnu pomoć za izbegavanje naših sankcija uvedenih naftnom sektoru Venecuele. Oni koji podržavaju korumpirani režim i omogućavaju mu da vrši represiju nad Venecuelancima odgovaraće za svoje poteze", rekao je američki državni sekretar Majk Pompeo.

Zamrzavanje imovine

Sankcije protiv ruske kompanije i njenog predsednika znače da će im biti zamrznuta bilo koja imovina koju imaju u Americi ili koju kontrolišu američke finansijske institucije.

Takođe, oni koji posluju s njima mogli bi biti suočeni s američkim sankcijama, rekli su novinarima visoki zvaničnici Trampove administracije i dodali da se ne očekuje da će sankcije značajno uticati na globalne cene nafte.

Zvaničnici su naveli da je Tramp odobrio sankcije, a da je u prošlosti razgovarao s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o američkom protivljenju podršci koju Moskva pruža Madurovom režimu.

Sjedinjene Američke Države i još gotovo 60 zemalja za privremenog predsednika Venecuele priznaju opozicionog lidera Huana Guaida.

 

Komentari (1)

Sankcije

19.02.2020 11:38

A sada treba i Srbija "sankcije protiv rusije" kad bi bili clani EU i NATO.