MALI NAJAVIO BUDŽET ZA 2020. GODINU Planira se rekordno izdvajanje za infrastrukturu, u projektovanju i stavka o kojoj Srbija mesecima govori "To je naša zakonska obaveza"

Ministarstvo finansija uveliko radi na pripremama

Siniša Mali
Siniša Mali, Foto: Tanjug/ Rade Prelić

* Ministarstvo radi na pripremama budžeta za predstojeću godinu

* Ministar finansija progovorio o stavkama koje bi budžet trebalo da obuhvati

* Deo se odnosi na zakonske obaveze

 

Ministarstvo finansija uveliko priprema budžet za 2020. godinu, izjavio je resorni ministar Siniša Mali i naveo da će veliki deo novca iz državne kase biti opredeljen za javne investicije, odnosno za putnu i železnicku infrastrukturu.

- Očekujemo da za to bude izdvojeno skoro 300 miliona dinara, što je najveća svota koja je za tu namenu određena u budžetu poslednjih godina - rekao je Mali za Srpsku ekonomiju, povodom godišnjice preuzimanja funkcije ministra finansija.

On je naveo da država želi da gradi još više puteva, kako bi se na taj način Srbija povezala s regionom i Evropom, za šta su obezbeđena značajna sredstva za narednu godinu u budžetu. Kaže da je danas, nakon što su konsolidovane javne finansije, najveći izazov naći nove izvore rasta i da se zato radi na smanjenju opterecenja za privredu, novim zakonima, a - zajedno sa Svetskom bankom - i na "Novoj agendi rasta".

Jedna od stavki u projektovanju budžeta, svakako će biti, kaže, i novac za održavanje izbora na proleće naredne godine. Odgovarajući na pitanje da li će u budžetu biti opredeljen možda i novac za održavanje referenduma o KiM, Mali kaže: "Politika i ekonomija jesu povezane, ali nije na meni da komentarišem pitanja kao što je referendum o Kosovu. Što se tiče izbora, oni su redovni i svakako nas očekuju na proleće, tako da je jasno da će to biti jedna od stavki u budžetu za 2020. godinu, što je i naša zakonska obaveza".

VELIKA POBEDA SRBIJE! EVROPSKA UNIJA PRESEKLA! U toku su završne analize, odluka stupa na snagu već u septembru!

Dodaje da ne može da se bavi pitanjem "koliko košta nerešen status Kosova" jer nema zvanične podatke, ali da je jasno "da nas košta i da će nas koštati, i to u svakom smislu, kako u finansijskom, tako i u nekom drugom, možda važnijem".

Navodi i da će u septembru biti novo povećanje minimalne cene rada, da ono neće biti malo povećanje, a navodi, takođe, da još jedno povećanje plata može da se očekuje u javnom sektoru.

OVO JE CILJNA GRUPA! Kazne dostigle svoj maksimum! Građani, ako ne budete poštovali pravila - izbiće vam iz džepa i do 25.000 dinara!

Da bi se mere države koje se preduzimaju, odrazile na čitav ambijent u zemlji i sprečio odlazak mladih i obrazovanih ljudi, potrebno je, kaže, malo više vremena i ukazuje da je država svesna problema odlaska mladih. Vlada, dodaje, osniva Agenciju za cirkularne migracije, kako bi konkretnim merama motivisala mlade i uticala na njih da se vrate u zemlju, a jedna od već donetih mera je, kaže, oslobađanje mladih preduzetnika od plaćanja poreza i doprinosa u prvoj godini poslovanja.

Ministar Antić na čelu srpske delegacije na 25. kineskom Landžou sajmu investicija i trgovine

Govoreći o izgradnji metroa u Beogradu, Mali kaže da se nada da će uskoro biti završena finansijska konstrukcija za taj, ističe, veoma važan i skup projekat: "Upravo zbog njegove veličine, Republika će pomoći Beogradu u finansiranju, jer Grad to ne bi mogao sam da iznese. U prethodnoj studiji izvodljivosti francuske kompanije 'Ežis' procenjeno je da će prve dve linije koštati četiri milijarde evra. To je ogroman novac, ali ovo je ipak dobar trenutak za tako nešto jer imamo zdrav budžet i stabilne finansije".

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi