Siniša Mali
Ministarstvo finansija
Siniša Mali

Ministarstvo finansija

Siniša Mali, Foto: Ministarstvo finansija

Ministar je rekao da je tražnja bila 10 puta veća od ponude, i da je ostvarena istorijski niska stopa prinosa od samo 3,4%. Ukupno su prodate obveznice u iznosu od 19,3 milijardi dinara.

„Koliko smo napredovali najbolje se vidi u tome da smo 2017., pre samo tri godine, imali emisiju dinarskih obveznica na period od godinu dana i da je tada stopa prinosa iznosila 3,48%. Danas smo dobili još nižu stopu prinosa – 3,4%, a na period od čak 12 godina. Ovo je neverovatan rezultat za Srbiju. Imali smo čak 10 puta veću tražnju, što je najveća tražnja ikada za srpskim obveznicama. To pokazuje koliko se Srbija promenila“, ocenjuje Mali i pojašnjava da 'bid to cover racio', koji pokazuje odnos tražnje i realizaciju po aukciji, iznosi 3,82% što je ujedno i najveća tražnja po aukciji od početka emitovanja državnih obveznica.

Prema njegovim rečima, za naše obveznice najviše su se interesovali strani profesionalni investitori, što je dodatni dokaz poverenja ulagača u našu domaću valutu.

Siniša Mali

Alo.rs

Siniša Mali, Foto: Alo.rs

„Ukupna vrednost emisije bila je 100 milijardi dinara (po kuponskoj stopi od 4,5%) a plan za prvu aukciju je bio da se investitorima ponudi sedam milijardi dinara. Međutim, ukupna tražnja višestruko je premašila taj iznos i dostigla je iznos od 73,6 milijardi dinara, a mi smo na kraju prodali obveznice u ukupnoj vrednosti od 19,3 milijardi dinara, po stopi od 3,4%“, kazao je Mali.

On je objasnio da to znači mnogo veće poverenje investitora u dinar.

„Ako je neko uložio u vašu državnu obveznicu čija je ročnost ukupno 12 godina, to znači da veruje da će ta ekonomija u tom vremenskom periodu biti stabilna, bez inflacije i dodatnih potresa, da je dinar siguran i stabilan kao i da taj ulagač veruje da će mu se prinos na uloženi novac vratiti onako kako je planirano kada dođe rok dospeća tih obveznica“, objasnio je na primeru Mali.

Prema njegovim rečima, ovo je još jedan dokaz da se tržište obeznica polako razvija i da u njemu leže budući potencijali privrednog rasta, povećanja dinarizacije kao i smanjenja deviznog rizika zemlje.

„U prošlosti smo se previše oslanjali na devizna zaduživanja u inostranstvu. Pokušaćemo da usmerimo investitore na domaće tržište kapitala, da povećamo obim emitovanja obveznica u dinarima i tako povećamo opšti udeo dinara u finanijskom sistemu Srbije. Sada vidimo i da ulagačima i dinarske obveznice polako postaju nova luka za ulaganje, što je dobro i odraz je poverenja koje smo stekli“, naglasio je Mali.