Novac, isplata, šalter
Tanjug/Filip Krainčanić
Novac, isplata, šalter

Tanjug/Filip Krainčanić

Novac, isplata, šalter, Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Rebalansom budžeta, Vlada Srbije pomoći će sa dve minimalne zarade (60.000 dinara) ne samo zaposlenima u turizmu, ugostiteljstvu i turističkim vodičima, već i samostalnim umetnicima registrovanim pri strukovnim udruženjima, kao što su pevači, muzičari, slikari, glumci ili književnici, koji sami uplaćuju svoje doprinose.

To je juče potvrdio i predsednik Saveza sindikata estradnih umetnika i izvođača Srbije (SEMUS) Dragiša Golubović, dodavši da će novčana pomoć od države biti isplaćena jednokratno, u maju.

- Više od godinu dana se borimo da pomognemo našim članovima sa statusom samostalnog muzičkog izvođača, kojih u SEMUS-u ima 441, a onemogućeni su da rade zbog pandemije korone - rekao nam je Golubović. - Za razliku od pevača sa statusom istaknutog umetnika, a u našem udruženju ih je 85, samostalni umetnici nisu prošle godine dobili pomoć u iznosu od 90.000 dinara. Sada će isplata dva minimalca ići iz državnog budžeta ministarstvu kulture, oni će novac proslediti nama, a mi ćemo ga uplatiti na tekuće račune našim članovima po spisku.