Bitkoin, evro
Profimedia
Bitkoin, evro

Profimedia

Bitkoin, evro, Foto: Profimedia

Lazići su bračni par koji je najskuplje platio karte za Indiju, a u svetu bitkoina su od vremena kada niko u Srbiji nije ni znao za to.

- Suprug je počeo da se bavi bitkoinima 2010. godine po preporuci prijatelja. Pošto se bave IT tehnologijom, krenuli su od kupovine polovnih grafičkih kartica i sklapanja prvih "mining" mašina za rudarenje. U tom trenutkum ja sam bila samo devojka kompjuterskog gika, koji za moj ukus provodi previše vremena za kompjuterom - otkriva Neda Lazić za Blic.

U to vreme nije bilo menjačnica za konverziju bitkoina u druge valute, a Nedin suprug je pravio dva bitkoina dnevno. Samim tim zarađivao je pet do 10 dolara na dan, kako kaže, taman za benzin do Grčke i nazad.

Zato je bilo potrebno "izrudariti" grafičke kartice.

- Sklapale su se mašine od polovnih komponenti za PC računare. Do grafičkih kartica smo dolazili na razne načine, manjkalo ih je na tržištu, donosili smo ih sa putovanja, kupovali od neukih IT preprodavaca... - kaže Neda.

Međutim kako je Neda donela grafičke kartice, tj. bitkoine sa putovanja, tako ih je i odnela - na putovanje u Indiju.

- Odlučila sam da prodamo 300 bitkoina, a tadašnji verenik je poklekao pod pritiskom. Ubeđivao me je da će vrednost bitkoina do kraja 2012. skočiti na 1.000 dolara sa tadašnjih tri ili osam dolara. Ja sam kao iskusna poslovna žena smatrala to praznom pričom i čudila se njegovoj naivnosti. Ironija je da i danas radim kao menadžer za strateško planiranje u jednoj poznatoj kompaniji i jedna od ključnih stavki mog posla je predviđanje trendova. Nažalost, ja sam u ovom slučaju bila zaslepljena takoreći protestantskim vaspitanjem rad, rad i samo rad. I nisam pokazala veru u ideale, pa i u iskostvo mog tadašnjeg verenika - objasnila je Neda.

Kako kaže, bavljenje bitkoinima smatrala je besmislenim rizičnim mešetarenjem.

- A kako nas je poznanica nedelju dana pred put prevarila za avio-karte za Indiju i praktično nam ukrala novac, što je posebna priča srećno rešena na sudu, bitkoin se učinio kao jednostavno rešenje za vađenje štete. U ovom trenutku vrednost tih avio-karata do Goe u Indiji je takoreći 10 miliona evra, s tim što cena skače više puta na dan. Skoro sam sigurna da je ovo jedna od najskupljih avio-transakcija us vetu, koja me zamalo koštala i braka! Znam za nekoliko brakova koji nisu preživeli ovaj scenario. Kako moj kum kaže, to što smo brodali koine nam je spasilo brak. U suprotnom bi me uveliko zamenio za mlađi i zgodniji model, koji svakako ne prigovara - našalila se Neda.

Da li joj je žao, suvišno je i pitati.

- Meni je mnogo više krivo nego mom suprugu. Moj suprug uživa u svom svetu kompjutera i to mnogo bolje podnosi, za njega je to još samo jedna igrica. A što se tiče koina, sad moram da ih kupim, kao i svaki smrtnik i to mi je kazna - zaključuje Neda.

Pročitajte još: