Struja brojilo
Alo!/Vladimir Marković

 

Struja brojilo

Alo!/Vladimir Marković

Struja brojilo, Foto: Alo!/Vladimir Marković

* Struja u Srbiji neće poskupeti do Nove godine

* Predlog je da poskupi 2 odsto

* Svako domaćinstvo u Srbiji izdvaja više od 5 odsto kućnog budžeta za struju

To praktično znači da srpska vlast neće prihvatiti preporuku ove međunarodne organizacije za korekciju cene kilovata naviše jer računica Vlade pokazuje da za tim nema potrebe sve do Nove godine. Šta će se dešavati nakon 1. januara 2020. neizvesno je jer analiza Svetske banke ukazuje da bi tada trebalo da dođe do poskupljenja. Ipak, to još uvek nije izvesno jer srpski zvaničnici smatraju da ne bi bilo mudro da usred zimske sezone poskupljuje struja, koja je sa sedam evrocenta po kilovatu među najjeftinijim u Evropi.

Ministar Mali se sastao sa delegacijom MMF, pa saopštio lepe vesti!

AUTOR: Alo.rs/ N.M. DATUM I VREME: 04.10.2019. 17:33 Mali i Martejn su na sastanku razmotrili sve reformske procese u okviru aktuelnog aranžmana, i saglasili se da je dosta toga urađeno na realizaciji programskih ciljeva.

Za MMF, s druge strane, nema dileme da srpski kilovat treba da bude skuplji bar za dva odsto i na tome će insistirati, kao i tokom majske posete Beogradu. Pošto je reč o savetodavnom aranžmanu, srpska strana nema obavezu da njihove preporuke usvoji. Argument za to će im biti to što i sa ovako niskom cenom, koja nije korigovana dve i po godine, izdvajanja za nju u budžetu svakog domaćinstva je više od pet odsto, što je evropski rekord.

Izvor "Blica" iz Nemanjine 11 tvrdi da je to pokazala i najnovija analiza Svetske banke.

- Glavni adut da srpski zvaničnici odbiju predlog MMF za povećanjem cene struje u visini inflacije, odnosno dva odsto biće upravo podatak da bi se takva korekcija negativno odrazila na budžet srpskih domaćinstava. Svaka nova korekcija bi uvećala ovaj procenat i to bi se nepovoljno odrazilo na socijalni status značajanog broj porodica u Srbiji. Sve u svemu, srpska delegacija neće prihvatiti savet MMF za povećanjem cene struje do kraja godine, a postoje naznake da korekcije ne bude do kraja zimske sezone. Ali o tome će se napraviti detaljnija računica i o njoj će se odlučivati nakon Nove godine - navodi sagovornik.

 

PROČITAJTE JOŠ:

 

On dodaje da ovakva odluka ima osnova i u ekonomskim pokazateljima samog EPS.

EPS je spremio svoje podatke iz kojih se vidi da se niska cena kilovata nije odrazila na njihovo poslovanje i investicije u 2018, koje su bile 120 milijardi dinara, ali ni u 2019. godini. Pored toga, oni su za MMF pripremili i analizu dokle se stiglo sa reorganizacijom EPS u akcionarsko društvo. Dakle, srpska delegacija se ozbiljno pripremila da ubedi treći put MMF da nema potrebe za korekcijom cene struje. S druge strane, Fond će insistirati da se bar od Nove godine usvoji formula po kojoj će se poskupljenje struje trajno vezati za inflaciju i da se odredi tačan datum u godini kada novi cenovnik stupa na snagu. Na taj način bi se cena kilovata brže približila onima koje su u okruženju i EU - navodi sagovornik.

Kilovat 7,05 evrocenti

Podaci "Evrostata" ukazuju na to da je prosečna cena električne energije u prvoj polovini 2018. bila u Srbiji 7,05 evrocenti po kilovat-času sa porezom i akcizom. Sledi Makedonija (8,52), BiH (8,64), a prosek u EU je oko 20,5 evrocenta. Stručnjaci se slažu da je cena struje u Srbiji niska, ali da se ipak ne može sve vezivati za EU.

- Primanja, odnosno standard stanovništva su vrlo niski, pa kad uporedimo ta dva segmenta, dolazimo do ovog socijalnog argumenta, koji je jak i sa kojim treba da nastupa Vlada - kaže saradnik Ekonomskog instituta Ivan Nikolić.

BONUS VIDEO: Helena Gavran ima četiri godine i tumor na mozgu. HITNO POTREBNA POMOĆ

 

Komentari (1)

Marija

06.10.2019 09:42

Tako i treba, cele grejne sezone ne trba da poskupi, kako bi se osiromaseni gradjani mogli bar ugrejati, Nas vlast vodi o tome brigu i mozemo biti mirni, a i pre izbora to se nikada do sada nije radilo,valjda ce i ovi postovati ovu tradiciju.