POGLEDAJTE KOLIKO ĆE BITI POVEĆANJE PENZIJA Ministar Mali se sastao sa delegacijom MMF, pa saopštio lepe vesti!

Mali i Martejn su na sastanku razmotrili sve reformske procese u okviru aktuelnog aranžmana, i saglasili se da je dosta toga urađeno na realizaciji programskih ciljeva.

Siniša Mali
Foto: Alo!/ Dejan Briza

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali sastao se danas sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koju predvodi Jan Kes Martejn, sa kojom je razgovarao o dosadašnjim rezultatima i budućim aktivnostima koje će biti sprovedene u okviru aranžmana „Policy Coordination Instrument” (PCI).

Mali i Martejn su na sastanku razmotrili sve reformske procese u okviru aktuelnog aranžmana, i saglasili se da je dosta toga urađeno na realizaciji programskih ciljeva.

Kada je reč o modernizaciji i transformaciji Poreske uprave, Mali je istakao da su odvojene osnovne i sporedne delatnosti u upravi, te da je smanjen broj filijala sa 178 na 37, kao i da će se daće raditi na novim softverskim i IT rešenjima. Ministar finansija je rekao da će se na taj način zadovoljiti potrebe građana i privrede. Predstavnici MMF-a su čestitali ministru na pomenutim rezultatima i istakli da su zadovoljni kako se odvija reforma te uprave.

U SKUPŠTINI SRBIJE DONETA ZVANIČNA ODLUKA! Od 1. januara će Srbija primenjivati švajcarski model! Povećanje penzija i plata veće nego ikada pre!

SINIŠA MALI SAOPŠTIO NARODU! Povećanje plata će biti 1. novembra! Jedna grupa će se posebno obradovati, a stiže i jednokratna pomoć!

Ministar Siniša Mali je naglasio i da smatra da je najveći uspeh aktuelnog aranžmana sa MMF-om usvajanje nove metodologije za kapitalne projekte, koja će doprineti da se na odgovarajući način određuju prioriteti kada je reč o javnim ulaganjima, i da se njima efikasno upravlja. Kako je rekao, infrastrurni projekti su apsolutni prioritet Vlade Srbije.

Kada je reč o bankarskom sektoru, na sastanku je bilo reči o aktuelnom procesu pronalaženja strateškog partnera za Komercijalnu banku. Sagovornici su se saglasili da se proces za sada odvija odlično, a Mali je istakao da je veoma zadovoljan odzivom ponuđača, te da je dobro što postoji zdrava konkurencija. Kada je reč o banci „Poštanska štedionica“, istaknuto je da ta banka imadobre rezultate, te da je važno da se napravi adekvatan biznis plan za budući period.

Siniša Mali
Foto: Tanjug/ Rade Prelić

Predstavnici MMF-a su pohvalili i smanjenje učešća problematičnih kredita (NPL) u bankarskom sektoru, a ministar je istakao da je upravo u toku prodaja drugog paketa NPL-ova, u vrednosti od 1,82 milijarde evra.

Sagovornici su razgovarali i o razvoju tržišta kapitala, što je Mali ocenio kao jedan od prioriteta Ministarstva finansija. Kako je naveo, upravo je u skupštinskoj procedutri set zakona koji će doprineti da se proširi broj učesnika na tržištu i da se ono dodatno aktivira.

ZAPOSLIĆEMO NOVE LJUDE! Ministar Siniša Mali izašao sa sastanka i izrekao vesti od krucijalnog značaja!

MINISTAR MALI SAOPŠTIO LEPE VESTI ZA GRAĐANE Uskoro kraj problematičnim kreditima banaka koje su godinama u stečaju!

Kada je reč o budžetu za 2020. godinu, ministar je istakao da će u narednih 10 dana on biti u potpunosti definisan, te da će biti razvojni i zasnivati se na većim ulaganjima u javne investicije. On je dodao da je najveći izazov za sledeću godinu da se dostigne što veći privredni rast, uprkos brojnim izazovima u svetu.

Tema razgovora je bilo i povećanje penzija, a rečeno je da će tzv. „švajcarski model“ biti usvojen u okviru Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji bi u novembru trebalo da se nađe u skupštinskoj proceduri, te da će penzije u skladu sa njim rasti od 5,1% do 5,5%.

Narednih dana nastaviće se razgovori Ministarstva finansija i predstavnika MMF, kako bi se jasno definisali planovi za 2020. godinu, s ciljem daljeg podsticanja ekonomskog rasta u zemlji.

Željko Mitrović objavio video snimak kojim je obrisao patos sa lažnim doktorom!

AUTOR: Alo.rs DATUM I VREME: 04.10.2019. 13:12 - 04.10.2019. 13:22 Vlasnik Pinka nije štedeo profesora. Željko Mitrović, Foto: Vladimir Marković/Alo!

Delegacija MMF-a boraviće u Republici Srbiji do 15. oktobra 2019. godine. Aranžman PCI odobren je Republici Srbiji 18. jula 2018. godine, na period od 30 meseci, odnosno do januara 2021. godine. Reč je o nefinansijskom aranžmanu, koji ima savetodavnu ulogu i prevasxodno je orjentisan na sprovođenje strukturnih reformi.

Bonus video

Ekskluzivni intervju Milorada Dodika za Alo.rs

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi