Ministar Mali sa ambasadorom Japana o japanskim investicijama u Srbiji

Ministar finansija Siniša Mali sastao se danas sa novim ambasadorom Japana u Srbiji Takahitom Kacumatom, sa kojim je razgovarao o ekonomskoj situaciji izazvanoj pandemijom virusa Kovid-19 i o japanskim investicijama u Srbiji.

Ministar Mali sa novim ambasadorom Japana
Ministar Mali sa novim ambasadorom Japana, Foto: Ministarstvo finansija

Ministar Mali je ambasadoru poželeo dobrodošlicu u Beograd, i istakao da veruje da će odlično sarađivati. Ambasador Kacumata je čestitao Srbiji na tome kako se borila sa pandemijom koronavirusa i istakao da mu je zadovoljstvo što je u Beogradu i što će raditi na boljim odnosima dve zemlje.

Mali i Kacumata su se saglasili da se ceo svet susreće sa velikim izazovima nastalim usled pandemije virusa korona, te da je sada najvažnije da države nabave vakcine i da se građani vakcinišu. To će, složili su se, umnogome doprineti i boljoj ekonomskoj situaciji.

Kada je reč o ekonomskoj saradnji, ministar Mali je naglasio da su japanske investicije od izuzetnog značaja za Srbiju, i dodao da naša zemlja želi da ima još više japanskih kompanija, tehnologije i znanja.

Ministar Mali sa novim ambasadorom Japana
Ministar Mali sa novim ambasadorom Japana, Foto: Ministarstvo finansija

On se posebno zahvalio ambasadoru na investiciji japanske kompanije Tojo tajers, koja je krajem prošle godine počela izgradnju pogona za proizvodnju guma za automobile i kamione u industrijskoj zoni u Inđiji, a vrednost investicije je 382 miliona evra.

Kako je ministar dodao, posebno je značajna i najavljena investicija japanske kompanije Nidek, koja planira da uloži ogroman novac u izgradnju nove fabrike za električne motore u Srbiji.

Ambasador Kacumata je istakao da mu je posebno drago što japanska kompanija Itoču učestvuje u javno – privatnom partnerstvu za projekat deponije u Vinči, što je projekat od ogromnog značaja za zaštitu životne sredine u Beogradu i Srbiji.

Ministar Mali sa novim ambasadorom Japana
Ministar Mali sa novim ambasadorom Japana, Foto: Ministarstvo finansija

Sagovornici su razgovarali i o obeležavanju 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Japana, što će biti odličan povod za dodatno jačanje odnosa dve zemlje. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je prethodno uputio poziv japanskom caru da tim povodom poseti Srbiju.

Povezane vesti

 • Korisnik: Mia
  26/01/2021 - 21:41
  Japanske investicije su Srbiji od izuzetnog znacaja.
 • Korisnik: Mia
  26/01/2021 - 21:38
  Dobro nam dosao!
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi