Josip Broz Tito
Arhiva Alo
Josip Broz Tito

Arhiva Alo

Josip Broz Tito, Foto: Arhiva Alo

 

Rano jutros Srbija je iz budžeta isplatila tačno 22,16 miliona evra, a po osnovu zajmova koje je od svetskih kreditora uzimala u vreme bivše SFRJ.

Reč je o delu kredita koji su Titovi premijeri Milka Planinc i Veselin Đuranović tokom sedamedesetih i osamdesetih godina uzeli od Pariskog kluba i Svetske banke, a čija poslednja rata dospeva 2041. odnosno 2031. godine.

Tito

A. Dimitrijević

 

 

"Bili su to izuzetno skupi zajmovi, kamata je bila fiksna i iznosila je blizu sedam odsto godišnje. Tako od ova 22 miliona evra koja smo jutros platili na glavnicu ide 17,8 miliona, a na kamatu čak 4,29 miliona evra. Po osnovu istih kredita ove godine nam na naplatu dolazi još 34 miliona od čega je kamata oko sedam miliona evra ", kaže naš izvor. Takođe, Srbija će tokom 2019. plaćati i kredite koje je uzimala od Kuvajta u periodu od 1984. do 1989. godine, a reč je o tačno 20,2 miliona evra.

desant na drvar

printscren youtube

 

 


Tokom sedamdesetih i osamdesetih godina Srbija se zadužila za ukupno 8,8 milijardi evra. Od Pariskog kluba smo dobili 3,8 milijardi dolara, od Londonskog 2,2 milijarde... Prethodnih godina u proseku smo vraćali po oko 250 miliona evra, a ove godine na naplatu dolazi skoro 230 miliona. Još treba da vratimo ukupno 1,7 milijardi evra.

Josip Broz Tito

Alo!/Ana Paunković

 

 

Najviše dugujemo Pariskom klubu - 1,09 milijardi evra kod koga se kao republika pre četiri decenije zadužila za ukupno četiri milijarde evra. Na drugom mestu je Svetska banka (700 miliona evra) odnosno njen ogranak IBRD, koji nam je u istom periodu odobrio 1,8 milijardi, a kredite ćemo još dugo otplaćivati i Kini (15,9 miliona) i Kuvajtu (253,1 milion).