Banka, banke
Alo/Dejan Briza
Banka, banke

Alo/Dejan Briza

Foto: Alo/Dejan Briza

Danas na snagu stupa revidirana Direktiva o platnim uslugama (PSD2) za koju se previđa da će značajno promeniti bankarski sektor - stvoriti uslove za razvoj novih usluga, otvoriti tržište novim, manjim igračima, doneti veći stepen konkurencije i na kraju pojeftiniti usluge.

Promene u transakcijama kreditnim karticama

Korisnici kreditnih kartica od danas će, umesto potpisom, transakcije na fizičkim prodajnim mestima morati da potpisuju PIN-om. Opcija je to koju su do sada imali samo korisnici debitnih kartica.

Pročitajte još:

"Otvoreno bankarstvo" podrazumeva i potpisivanje svih digitalnih transakcija u bankama kao i ukidanje limita od 5.000 kuna (79.236 dinara) za fizičke osobe. Izuzetak će biti transakcije u korist IBAN-ova s popisa proverenih primaoca (isporučitelji komunalnih usluga, režija i slične usluge koje korisnik plaća svaki mesec), transakcije između vlastitih računa, kao i pojedine transakcije ispod 200 kuna (3.169 dinara).

Korisnici mobilnog bankarstva već se od ranije osim mPIN-om mogu u aplikaciju prijaviti otiskom prsta ili skenom lica, a novost je da će na isti način moći da potpisuju transakcije u m-bankingu.

Oboren je rekord! Ovo se nije dogodilo u čitavoj srpskoj istoriji! (FOTO)

AUTOR: Alo.rs/ M. I. DATUM I VREME: 04.09.2019. 08:15 Pozvao se na važan izveštaj.

Ulazak novih igrača na tržište plaćanja

Bankarski sektor, koji je do sada bio prilično zatvoren, sada će morati da se otvori pa će se tradicionalnim uslugama, poput plaćanja koječega, moći baviti i “treće strane”, odnosno razne finansijsko-tehnološke kompanije kojima će banke, ako klijent odobri, morati da daju pristup njegovom računu. Oni će morati da budu licencirani, u Hrvatskoj, ali su zahtevi koje moraju ispuniti neuporedivo niži nego za klasičnu banku.

Je li to problem za banke?

Igor Strejček, direktor Sektora direktnih kanala jedne banke, kaže da oni ove promene ne doživljavaju kao pretnju svom poslovanju, već kao priliku jer će radni servisi postati dostupniji građanima.

Ministar Siniša Mali izašao sa sastanka i izrekao vesti od krucijalnog značaja!

AUTOR: Alo.rs/D.S. DATUM I VREME: 06.09.2019. 12:37 - 06.09.2019. 13:20 Dvno! Siniša Mali, Foto: Alo! Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali sastao se danas sa predsednikom Fiskalnog saveta Pavlom Petrovićem, sa kojim je razgovarao o predlogu budžeta za 2020. godinu. OPSADNO STANJE U PREDSEDNIŠTVU Letom iz Prištine dolaze DVOJICA ZABRANJENIH!

- Direktiva o platnim uslugama nastala je iz želje da se bankarstvo u Evropi proširi. Kada se pogleda statistika, vidljivo je da još uvek imamo veliki udeo gotovinskog plaćanja. Na severu Evrope je situacija drugačija. Tamo je sve više digitalnih transakcija i ova regulativa ima za cilj da se to digitalno bankarstvo približi većem broju korisnika. Jedna od tih mera je otvaranje tim trećim stranama. To su partneri, koji će se moći spajati na banke i nuditi usluge svojim klijentima kao da su banka. Očekujemo da će klijenti imati veću mogućnost izbora i da će finansijski servisi postati dostupniji građanima. Mi kao banka ne vidimo to kao pretnju, nego naprotiv, kao priliku - kaže Strejček.

Novi model za transakcije

Prva Direktiva o platnim uslugama usvojena je 2007. godine s ciljem stvaranja jedinstvenog evropskog tržišta plaćanja. No od tada je došlo do znatnog tehnološkog napretka, pojave raznih novih digitalnih proizvoda i usluga koji nisu bili obuhvaćeni tom direktivom. Evropski zakonodavci prepoznali su potrebu za unapređenjem pa se krenulo u izradu novih pravila. Donesena je Direktiva o platnim uslugama 2 čiji ciljevi će stvoriti uslove za sigurnija plaćanja, povećati zaštitu potrošača, stvoriti uslove za inovacije i konkurenciju i uvesti na tržište nove igrače.

Banka, kartice, žena, novac

Shutterstock

Banka, kartice, žena, novac, Foto: Shutterstock

Direktiva tim novim firmama koje bi želele da uđu na bankarsko tržište omogućava da osmisle softverska rešenja, koja će dati dodatnu vrednost klijentima banaka - oni mogu postojati izvan odnosa klijenta s bankom, ali i biti uključeni u transakcije koje klijent izvršava. Nakon ispunjavanja regulatornih zahteva i dobijanja licence za pružanje platnih usluga novi pružatelj usluga može se registrovati kod bilo koje banke i pružati usluge njenim klijentima.

Corvus Pay prvi u Hrvatskoj dobio licencu

Prva kompanija koja je dobila licencu za plaćanja je Corvus Pay. Oni su u aprilu 2019. dobili licencu koja im omogućuje pružanje platne usluge iniciranja plaćanja prema svojim klijentima web trgovcima, čime su postali prva i jedina kompanija u Hrvatskoj koja je za to dobila licencu.

Kako se navodi na njihovim stranicama, na osnovu licence Corvus Pay će u prvoj fazi omogućiti web trgovcima, koji koriste njihovu IPG uslugu, da njihovi kupci u realnom vremenu na internetskim prodajnim mestima mogu inicirati plaćanja sa svojih IBAN računa otvorenih u bankama, čime će se omogućiti da transakcija bude sprovedena odmah.

Očekuje se da ovakva praksa uskoro bude uvedena i u Srbiji.

BONUS VIDEO: Siniša Mali o povećanju plata i penzija