EVROPSKA PRAVILA PROPAST ZA UZGAJIVAČE Živinarskim farmama preti zatvaranje

Ukoliko srpski živinari ne usklade kaveze u kojima drže koke nosilje, sa standardima EU, od januara sledeće godine neće moći više da se bave ovim poslom.

Farma pilića
Farma pilića, Foto: Youtube/Printscreen

Evropskim propisima u Srbiji bi moglo da se prilagodi tek nekih 25 odsto živinarskih farmi, koje su i najveće u našoj zemlji, dok će male, ukoliko se nešto ne promeni - biti zatvorene!

"Obogaćeni" kavezi nalaze se u Pravilniku o uslovima i prostoru za držanje, koji je donet još 2010, ali je njegova primena odložena za kraj ove godine, kako bi se farme prilagodile novim uslovima, objašnjava Rade Škorić, direktor "Zajednice živinara".

- Farme u Srbiji imaju standarde za kaveze iz 2010. i pitanje je šta će biti sa njima ukoliko ne stignu da urade ono što treba - govori Škorić. - U Srbiji ima oko četiri miliona koka nosilja i toliko isto otprilike kokošaka u domaćinstvima, koje žive u nekontrolisanim uslovima. EU je promenila pravilnike, kada je počelo da se vodi računa o dobrobitima životinja, u periodu od 1999. do 2012. godine.

Srbija je 2010. godine, kada je donela Pravilnik, ostavila prizvođačima prostor od godinu i po, da se prilagodi novim uslovima. To je trebalo da se dogodi početkom 2012. godine, ali niko nije bio spreman, pa je odloženo do decembra 2020. godine.

- Da bi se sve živinarske farme prilagodile novim uslovima potrebno je između 50 i 60 miliona evra - ističe Škorić.

- Svih ovih godina akumulacija gotovo i da ne postoji, zbog zatvorenog tržišta, jer naša jaja ne mogu da se izvoze u EU, jer država nije uradila monitoring na salmonelu, ali i zbog neusklađenih standarda držanja koka nosilja. Mnoge farme rade na ivici egzistencije, naročito zbog niske cene jaja. Ukoliko se ne odloži primena ovog Pravilnika, jaja ćemo morati da uvozimo, jer je sigurno da svi koji to ne budu mogli da ispune, od januara ili februara sledeće godine više neće moći da posluju.

jaja, jaje
jaja, jaje, Foto: Shutterstock

Kako objašnjava sagovornik, da bi kavezi bili sređeni, potrebno je uložiti 10 evra po koki nosilji. U Srbiji je registrovano 900 živinarskih farmi samo za proizvodnju jaja. Tu se nalazi tih četiri miliona koka. Od tog broja, polovina kokošaka nalazi se kod 15 velikih kompanija. Srbija sada izveze između 45 i 50 miliona jaja u Makedoniju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu.

- Sa novim standardima imaćemo i 36 odsto manje kokošaka na istom prostoru, ukoliko vlasnici ne prošire svoje kapacitete ili ne sagrade nove - smatra Škorić. - U narednih mesec dana poslaćemo zahtev proizvođača jaja, kako bi se primena Pravilnika odložila. Jer dok se mi prilagođavamo ovim novim standardima i kavezima, svetski trend postaje da koke ne budu zatvorene i da slobodno šetaju.

Da mašu krilima

Pravilnik o držanju koka predviđa da jedna koka više ne bude na 550 centimetara kvadratnog prostora, već na 750. Direktor "Zajednice živinara" Škorić objašnjava da će proizvođači morati da menjaju celokupnu opremu, jer je potreban veći prostor za kokoške.

- Visina će najmanje morati da bude 20 centimetara iznad koke, kako bi mogla da širi krila i više da se kreće - govori Škorić. - Obavezno mora da ima gnezdo, da ne nosi jaja na vidnom mestu, već da može da se osami, kako bi imala sve elemente iz života u prirodi. U kavezu će morati da budu drvene gredice, na kojima će koke da budu, kako ne bi samo stajale na goloj žici. Moraće da postoji "čeprkalište", gde će moći da kljuca, deo gde da oštri kljun, ali i veći prostor za hranu i pijenje vode.

Povezane vesti

 • Korisnik: dush
  19/01/2020 - 07:52
  Dugo već se na našim prostorima govori o ovoj temi. Ali samo govori. Ništa se nije preduzelo, kao i obično. Tehnologijom i razvojem niko se ne bavi. Čak ni PSSS-ovi. Zašto nema saradnje sa profesorima koji ovo pričaju već nekoliko godina, ali i znaju kako treba da bude, pitanje je za Ministarstvo. Avijarni, podni i obogaćeni kavezni sistemi su rešenja. Može i u postojećim objektima, uz adaptaciju. Oprema sadašnja na deponiju. Nova u objekte. Kako to da se plati? Neka rešenje traže odgovorni.
 • Korisnik: Penzioner
  18/01/2020 - 22:21
  Kakvi standardi EU kad nismo i neċemo biti članica EU!
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi