KIna i SAD
EPA/Ilustracija
KIna i SAD

EPA/Ilustracija

KIna i SAD, Foto: EPA/Ilustracija

Tenzije rastu 

Dok tenzije i dalje eskaliraju između dve najveće svetske ekonomije, američko ministarstvo trgovine objavilo je u petak da menja dopunu pravila o izvozu i entitetske liste kako bi "usko i strateški ciljalo Huaweijevu nabavku poluprovodnika koji su direktan proizvod određenih američkih softvera i tehnologija."

Kineski državni mediji brzo su reagovali na nova ograničenja ključnih tehnoloških snabdevanja za domaće kompanije. Prema Global Timesu, Peking je spreman da američke kompanije stavi na takozvanu "nepouzdanu entitetsku listu", kao i da pokrene istragu protiv Qualcomm-a, Cisco-a i Apple-a na osnovu mera za reviziju kibernetičke sigurnosti i antimonopolskog zakona. Izveštaj dodaje da se firme mogu suočiti sa određenim ograničenjima, ne razrađujući stepen mera.

Udarac za Boing

Poslednja ograničenja od strane Ministarstva trgovine SAD zahtevaju od stranih proizvođača poluprovodnika koji koriste američki softver i tehnologiju da dobiju licencu od američkih zvaničnika pre slanja proizvoda u Huawei. U isto vreme, zabrana cilja i čipove dizajnirane za Huawei, za koje je potrebna slična licenca.

Huawei je već dugo na meti SAD zbog navodnih veza sa kineskom vladom, što je ta kompanija više puta negirala. Vašington je kompaniju smatrao pretnjom nacionalnoj sigurnosti i nagovarao je svoje saveznike da odustanu od Huawei tehnologije, pogotovo kada je riječ o 5G mrežama.