Dirk Bušle
screenshoot/Twitter
Dirk Bušle, Foto: screenshoot/Twitter

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) Bušle navodi da će ovo regulatorno telo Evropske unije, čije mišljenje nije obavezujuće, ali bi moglo imati posledice po evrointegracije Srbije, naredne korake utvrditi nakon nastavka dijaloga sa srpskom stranom.

PROČITAJ JOŠ:

Savet Agencije za energetiku Srbije je 5. marta doneo konačno rešenje o izuzeću novog gasovoda od obaveza pristupa treće strane i od obaveze vlasničkog razdvajanja delatnosti proizvodnje i snabdevanja prirodnog gasa. Novi gasovod trebalo bi da gradi mešovito rusko-srpsko preduzeće "Gastrans", u većinskom ruskom vlasništvu. U saopštenju Agencije za energetiku stoji da je Agencija rešenje donela "uzevši u najvećoj mogućoj meri u obzir mišljenje Sekertarijata Energetske zajednice".

Bušle navodi da Energetska zajednica još nije zvanično dobila odluku Agencije za energetike, ali da odluka koja je obavljena na sajtu Agencije ne uzima u obzir sve preporuke Energetske zajednice.

- Zbog toga smo zabrinuti na uticaj koji će ovaj projekat imati na konkurenciju - kaže Bušle i dodaje da će novi gasovod koji nije u skladu sa pravilima EU imati negativan uticaj na tržište gasa u Srbiji, u smislu odsustva konkurencije i dominatnog položaja ruskog "Gasproma" i javnog preduzeća "Srbijagas".

- Tržište gasa u Srbiji je prilično čudno, u smislu da njime dominiraju dva ključna igrača, to su "Gasprom" i "Srbijagas", isti oni igrači koji su akcionari novog, planiranog projekta - kaže Bušle.

PREPORUČUJEMO:

Ukoliko bi Srbija ispoštovala pravila EU, Bušle navodi da bi to "stvorilo šansu da se Srbija pretvori ne samo u tranzitnu teritoriju za ruski gas namenjen drugim tržištima, već da postane regionalno gasno čvorište".

Energetska zajednica je takođe, prema Bušleovim rečima, zabrinuta i zbog toga što je Agencija za energetiku izbacila deo iz odluke koji se odnosi "Srbijagas" i njegovo razdvajanje delatnosti proizvodnje i snabdevanja prirodnog gasa, što je jedan od osnovnih pravila i uslova EU.

- To razdvajanje delatnosti je obaveza kompanije, ali i Srbije kao države i ona stoji već godinama kao takva. Ta obaveza nije ispunjena. Mi smo zaista imali dobre i konstruktivne razgovora sa "Srbijagasom" i zbog toga smo bili pomalo zbunjeni, ako mogu to tako da kažem, kada smo videli da je to izbačeno iz uslova - navodi Bušle.

Turski tok, Foto: Wiki

Penali ili eventualna kazna za Srbijagas i Srbiju kao članicu Energetske zajednice se trenutno ne razmatraju.

- Ono što bi za nas bio najbolji ishod jeste obostrana saglasnost o realizaciji projekta u skladu sa evropskim zakonom. Trenutno to nije slučaj. Pre nego što budemo razmotrili bilo koji naredni korak, potrebno je da bolje razumemo šta je motisivalo regulatora u Srbiji da odstupi od našeg mišljenja. Ne razmišljamo o preduzimanju narednih koraka dok ne budemo obavili razgovor sa drugom stranom. Lopta je sada na njihovom terenu, da vrate projekat ponovo na evropski put - navodi Bušle.

U svakom slučaju, prema njegovim rečima - završetak novog gasovoda do kraja 2019. biće veliki "ili u najmanju ruku visoko ambiciozan poduhvat”.

- Mislim da je važno objasniti potrošačima da je, u suštini, konkurencija u njihovom interesu. Da je gasno tržište i zavisnost od tržišta u kome postoje samo dva dominantna prodavca, gde jedan od njih ima potpuni monopol i gde nema alternative, nešto je što bi im se trebalo objasniti. Zašto je to važno za Srbiju i njen odnos sa Evropskom Unijom? EU je uvek bila zabrinuta za upravljanje gasnim sektorom u Srbiji. I pre nego što je ovaj projekat ugledao svetlost dana, bilo je problema, i dalje ih ima, zbog toga što srpsko gasno tržište očigledno nije u skladu niti sa pravilima, niti uopšte sa samom idejom evropskih vrednosti i pravila gasnog tržišta", navodi Bušle i zaključuje:

- Bez namere da pričam u ime Evropske Unije, ja ne vidim kako ova odluka Agencije za energetiku Srbije poboljšava imidž Srbije.