Srbija poseduje nezamislivo bogatstvo

Istakla je da to zlato predstavlja 14 odsto od ukupnih deviznih rezervi, koje su dvostruko uvećene u odnosu na 2018. godinu.

Balkan mapa
Foto: printscreen

Srbija danas raspolaže sa 13,1 milijardom evra deviznih rezervi, od čega ima u zlatu 35,4 tone, izjavila je danas Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković na Beogradskom ekonomskom forumu.

Istakla je da to zlato predstavlja 14 odsto od ukupnih deviznih rezervi, koje su dvostruko uvećene u odnosu na 2018. godinu.

"Posle kupovine u 2019. godine, mi smo i u ovoj kriznoj godini u dogovoru sa predsednikom i vladom nastavili da se odgovorno ponašamo i uvećavamo devizne rezerve, najstabilnijim delom, to jest zlatom", navela je Tabaković.

Jorgovanka Tabaković
Jorgovanka Tabaković, Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Istakla je da je u vreme krize obaveza donosioca odluka svuda u svetu da deluju sinhronizovano, prema svega obaveza prema građanima.

Tabaković je naglasila da NBS vodi odgovornu politiku i da je zbog toga već godinama niska i stabilna inflacija i imamo stabilan devizni krus.

Podsetila je da je Srbija juče na međunarodnom finansijskom tržištu emitovala desetogodišnju evroobveznicu u iznosu od 1,2 milijardi američkih dolara, po kuponskoj stopi od 2,125 procenata i stopi prinosa od 2,35 odsto i istakla da je Srbija postigla najpovoljniju cenu finansiranja od 1,066 odsto, što su do sada najniže kamatne stope.

 

Povezane vesti

 • Korisnik: misa
  24/11/2020 - 15:48
  a da li se zna koliko zlata su Kinezi izneli
 • Korisnik: Ivan
  24/11/2020 - 15:15
  Nikad nam bolje nije išlo,kako za koga.
 • Korisnik: pinokio
  24/11/2020 - 14:10
  Postovana , cico , kad smo mi tako uspesni , sto smo zaduzili sebe i unuke po povoljnim kamatama , u miljijaradama evra , kako li su oni neuspesni , sto su nam pozajmili te silne milijarde evra ,Normalan svet se raduje kad vrati kredit ili kada on daje kredit i zaradjuje na kamatama , putuj igumane ....
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi