Dejan Šoškić
printskrin
Dejan Šoškić

printskrin

Dejan Šoškić, Foto: printskrin

- Nemamo razloga za zadovoljstvo, nešto niži pad ekonomske aktivnosti ove godine u Srbiji, u odnosu na neke prethodne godine, posledica je drugačije privredne strukture naše zemlje, manje oslanjanje na turizam i veće učešće poljoprivrede u strukturi našeg BDP-a - naveo je Šoškić dodajući da budući da se Srbija dosta oslanja na poljoprivredu, neće osetiti krizu izazvanu epidemijom koronavirusa. 

Dakle po "logici" Dejana Šoškića Litvanija, Irska, Švedska, Turska, Švajcarska..imaju lošu privrednu strukturu, ali zato Albanija, Hrvatska Crna Gora imaju bolju, pa im je zato BDP sada nešto niži, ali će se brzo dići. 

On je dalje za N1 tvrdio naveo da naša zemlja za narednu godinu ne treba da očekuje neke visoke stope privrednog rasta, upravo zbog toga što nije došlo do pada u ovoj godini i smanjivanja osnovice, kako je moglo biti, odnosno kako i jeste u nekim zemljama. 

Šoškić dalje iznosi sledeću tvrdnju koja apsolutno nije tačna: 

ekonomski rast

printskrin

ekonomski rast, Foto: printskrin

- Srbija će verovatno sledeće godine imati nešto niži rast ekonomski rast u odnosu na slične zemlje - kaže on, ne uključujući činjenicu da iako će neke zemlje regiona imati porast BDP-a u 2021. godini, mora se uzeti u obzir procenat pada u 2020. godini. a u zemljama regiona taj pad je bio mnogo veći nego u Srbiji, tako daće rast u 2021. godini u Srbiji biti daleko NAJBOLJI U REGIONU. 

On se dalje osvrnuo na visinu kamate po kojoj se Srbija zadužila:

- Visina kamate je znatno viša nego što je bila prošle godine, i to je nešto što moramo da imamo u vidu, tj. da se naša situacija na međunardnom finansijjom tržištu pogoršava i da dolazimo u situaciju da plaćamo sve skuplje i skuplje održavanje naše fiskalne pozicije. Svako novo zaduživanje je sve skuplje zaduživanje. Dolazimo u situaciju kada će svetsko tržište sve više da nas ima pod lupom, analizirajući u kojoj meri možemo da vraćamo svoje fiskalne obaveze. Prvi signal koji smo iskusili u maju mesecu je rast kamatnih stopa..to je ozbiljan signal da nemamo vremena za neko opuštanje - naveo je Šoškić.

Upravo je Nikola Altiparmarkov iz Fiskalnog saveta nedavno naveo da kada je zemlja u situaciji da mora da se zadužuje, da je vrlo teško reći šta je povoljno, a šta ne, kada je zaduživanje u pitanju, imajući u vidu situaciju na svetskim tržištima. Kao i da smatra da zaduživanje koje Srbija sprovodi nije nepovoljno. 

Pročitajte još: