njiva
Alo/Vladimir Marković
njiva

Alo/Vladimir Marković

njiva, Foto: Alo/Vladimir Marković

Milan Krkobabić je u Jutarnjem programu RTS-a rekao da je udruživanje jedini način slabima da se suprotstave tržišnim izazovima i da njihov proizvod stigne na pijacu i bude naplaćen.

Da li ste za život u selu ili gradu?

 

"Krenuli smo ozbiljno pre četiri godine u priču o zadrugarstvu, da vratimo poverenje i uspeli smo – 750 zadruga je formirano u Srbiji za nepune tri godine. Ono što je bilo poljuljano, izgubljeno, ponovo je vraćeno", istakao je ministar.

Krkobabić je najavio podršku mladim poljoprivrednicima, pošto u Srbiji ima 200.000 hektara neobrađene državne zemlje koja nije data u zakup.

"Spremni smo da pripremimo davanje u zakup tog zemljišta, do 50 hektara, mladim poljoprivrednicima bez nadoknade, sa jednom jedinom obavezom – da to privedu nameni i kulturi u skladu sa standardima agrarne politike", naveo je ministar.

Slovenci, kako je naveo, daju 45.000 evra podsticaja svakom mladom bračnom paru koji reši da se bavi poljoprivredom.

"Videćemo koliko ćemo mi moći da izdvojimo kao stimulativnu meru", napomenuo je Krkobabić, navodeći i ideju otkupa napuštenih kuća od strane lokalnih samouprava koje će biti ustupljene mladim poljoprivrednicima.

Naglasio je i da je značajan Nacionalni program za preporod sela Srbije.

"To je sjajna knjiga, koju je uradio odbor SANU za selo u saradnji sa kabinetom ministra, a podršku ovoj ideji dao je predsednik Republike, patrijarh srpski Irinej, poglavar Rimokatoličke crkve u Srbiji gospodin Hočevar, javni i kulturni radnici", istakao je ministar.

Pročitajte još: