Banka
Shutterstock
Banka

Shutterstock

Banka, Foto: Shutterstock

Svi oni koji mesečno uredno otplaćuju jedan ili više gotovinskih kredita, ali i dužnici koji kasne u njihovoj otplati, od danas će u pojedinim bankama u Srbiji moći da produže period otplate na još 107 rata.

Da li imate kredit?

 

– Primera radi, ukoliko je klijent podigao kredit od milion dinara sa otplatom od 83 meseca, njegova rata iznosi 15.434 dinara, a ukupna kamata za taj period je 281.075 dinar. Ako sada prihvati da produži rok otplate na 107 meseci, sa kamatnom stopom od 7,4 procenta njegova rata će iznosti 12.798 dinara, ali ukupna kamata za ovaj period će biti 369.445 dinara. Što faktički znači da će ovom dužniku rata biti niža za 2.636 dinara, ali će platiti veću kamatu za 88.400 dinara – objašnjavaju u ovoj banci.

Da se Srbima ova bankarska ponuda i te kako dopala navodi Beograđanka Nikolina R. (47), koja je odmah po otvaranju poslovnice jedne od banaka koje nude ovo rešenje, pohrlila kako bi pregovarala o umanjenu svojih rata za otplatu kredita. Ova konobarica, koja je u januaru podigla gotovinski kredit, navodi da iako formalno zaposlena u jednom hotelu u centru grada, na posao nije odlazila od sredine marta do juna, niti je primala platu, zbog čega je u ovoj ponudi banke videla spas.

– Samo mi je važno da mi narednih meseci rata bude manja, iako sam svestna da ću kamatu platiti papreno. Nemam drugi izbor, jer radim samo sporadično, a po tom učinku dobijam i platu sa kojom mi nakon što platim sve dažbine i ratu za kredit ostaje vrlo malo novca za hranu – navodi Nikolina, koja se nada da će se njen život na poslovnom planu promeniti pre završetka otplate kredita.

Preporučujemo:

Inače, ovu olakšicu je Narodna banka Srbije još sredinom godine donela kao kao preporuku za banke, u cilju olakšavanja otplate potrošačkih, gotovinskih i ostalih kredita, odobrenih građanima do 18. marta 2020. godine, ali ona je faktički stopirana nakon što je krajem jula usvojen moratorijum koji je omogućio dužnicima da “predah” u otplati obaveza.

Ugledna srpska ekonomska novinarka Radojka Nikolić ocenjuje da bi građani pre nego što prihvate ovu ponudu banaka trebali dobro da razmisle.

– Praktično, ovde je reč o jednom od oblika refinansiranja kredita. A kao i svako refinansiranje, i ovo košta dodatno. Otplata traje duže, što znači da će otići više novca za kamatu. Zato je refinansiranje dobra mogućnost samo za one koji nemaju dovoljno novca da u roku isplate sve obaveze. Oni koji imaju para, ne bi trebalo da ih troše na duži rok otplate i kamate. Istina je da je pandemijska kriza ostavila mnoge ljude bez posla, ili im značajno smanjila prihode. U tom slučaju, njima je dobrodošla ova “slamka spasa”, dok ne poprave svoje materijalne prilike. Jer, od kamata za refinansiranje, još su gore zatezne kamate – navodi Nikolićeva.

Banka odlučuje o svakom klijentu ponaosob

Svaka banka koja je u svoju ponudu uvstila ovu “relaksaciju” otplate kredita, individualno ugovara novo produženje i svaki klijent će imati isključivo individualnu komunikaciju s bankom. To znači da klijenti koji ne ispunjavaju uslove banke verovatno i neće dobiti produženje otplate kredita.

Pročitajte još: