Radnici, građevina
Alo!/Ognjen Radošević
Radnici, građevina

Alo!/Ognjen Radošević

Radnici, građevina, Foto: Alo!/Ognjen Radošević

Srbija se poslednjih godina prilično dobro kotira kada je u pitanju poslovna demografija, kako se zapravo naziva broj preduzeća na 100 stanovnika, kao i broj novoosnovanih firmi. Tako se, prema poslednjim dostupnim podacima Eurostata, naša zemlja po ovim parametrima našla ispred čak 22 evropske države.

Da li biste pokrenuli sopstveni biznis?

 

Praktično, na svakih devet postojećih kompanija u Srbiji godišnje "nikne" još jedna nova i po ovom parametru se, verovali ili ne, nalazimo u društvu sa Estonijom i Danskom. Istovremeno se nalazimo daleko ispred Švajcarske i Nemačke, ali daleko iza ostavili smo i mnoge zemlje u regionu. Imajući u vidu da su ovo podaci s kraja 2017. (noviji za sada za celu Evropu ne postoje), veruje se da Srbija, ako u međuvremenu nije poboljšala poziciju, nikako je nije ni oslabila.

U Srbiji je u 2017. godini poslovalo 4,9 firmi na 100 stanovnika, baš kao i u Bugarskoj. Slabije od Srbije u ovom segmentu bilo je devet zemalja. Najmanji odnos bio je u Severnoj Makedoniji (2,8), zatim u Nemačkoj i Hrvatskoj (po 3,4).

- Dok kod demografije postoji pravilnost da su pokazatelji najnepovoljniji kod malih zemalja u istočnoj Evropi, kod ekonomije preduzeća nema pravila, jer su od Srbije lošiji pokazatelji i u najrazvijenijim velikim (Velika Britanija i Nemačka) i malim zemljama (Švajcarska, Austrija i Danska), ali i u onim manje razvijenim, poput Rumunije i Turske - ističe ekonomista Miroslav Zdravković u svojoj analizi.

Slovenija i Grčka najuspešnije u regionu

U Sloveniji je 2017. godine bilo 6,9 firmi na 100 stanovnika, u Hrvatskoj 3,6, a u Severnoj Makedoniji 2,8. Grci su 2017. imali 7,2 firme na 100 stanovnika, Mađari 5,7, a Rumuni 3,8.

Poredeći broj firmi sa brojem stanovnika po zemljama, u vrhu liste su Češka (9,8), Slovačka (8,8) i Portugal (8,5 firmi).

U EU se u proseku svake godine osnuje 9,3 odsto novih firmi, u odnosu na postojeći broj, što znači da je na 11 postojećih jedna nova. Najmanji procenat novih firmi je u Grčkoj (4,5 odsto) i onda sledi niz visoko razvijenih zemalja: Belgija, Švedska, Austrija, Nemačka, Švajcarska, Italija i Norveška.

Rame uz rame sa Francuskom

Kada se posmatraju obe strane, broj novoosnovanih i ugašenih firmi, najbolje stoje Irska, Belgija i Kipar, gde su se biznisi relativno najmanje gasili.

- Tu dolazimo do najlepšeg svrstavanja: Srbija je delila četvrto mesto sa Francuskom prema relativnom rastu broja firmi od 5,1 odsto (11,4 odsto novoosnovanih i 6,3 odsto ugašenih). Medalje su pokupile Letonija (+7 odsto), Kipar (+6,3) i Irska (+5,6) - navodi Miroslav Zdravković.

Samo četiri zemlje su imale smanjenje broja firmi, ali je interesantno da su među njima i neke od najvećih ekonomija Evrope, i vodeći spoljnotrgovinski partneri Srbije.

U Nemačkoj je bilo 0,9 odsto manje firmi, u Italiji 0,2 procenta, a u Danskoj je 41 firma više ugašena u odnosu na broj osnovanih. U susednoj Bugarskoj se broj preduzeća smanjio za 3,4 odsto, pošto je na 12 odsto novoosnovanih došlo i 15,4 procenta ugašenih.

PROČITAJTE JOŠ: