ODLIČNA VEST! Ako vam je banka naplaćivala obradu kredita, sada možete da je TUŽITE!

Vrhovni kasacioni sud doneo je novu odluku kojom je potvrdio da je nedozvoljena naplata troškova obrade kredita od strane banaka. Ova vest je od velike važnosti za sve građane Srbije kojima je banka naplaćivala troškove obrade kredita.

Banka, kartice, žena, novac
Ilustracija: Shutterstock

- Građani tuže banke u poslednje dve do tri godine zbog naplaćivanja troškova obrade kredita. Nakon ove odluke Visokog kasacionog suda građani su sada definitivno sigurni da ovaj spor mogu da dobiju – kaže Dejan Gavrilović iz Udruženja bankarskih klijenata „Efektiva“.

Ekipa SrbijaDanas pitala je Dejana Gavrilovića da li postoji zastarelost ovih spora i da li građani koji su uzeli kredit pre pet ili deset godina, a kojima su naplaćeni troškovi obrade kredita, mogu sada da traže povraćaj novca.

- Zastarelosti za ove sporove ne postoji jer je odredba ugovora o naplati troškova obrade kredita ništava, a ništavost prema Zakonu o obligacionim odnosima nema zastaru. Dakle, svaki građanin kome je banka naplaćivala troškove obrade kredita može da tuži – rekao je Dejan Gavrilović.

U Udruženju Efektiva kažu da je preko njih nekoliko desetina građana dobilo sporove protiv banaka.

- Kredita u kojima je naplaćena provizija za obradu kredita ima veoma mnogo i zato se poslednjih godina povećao broj sporova protiv banaka. Od 2002. godine do danas banke su naplaćivale proviziju za obradu kredita pa će zbog toga biti mnogo tužbi i presuda – uveren je Dejan Gavrilović koji kaže da svi oštećeni građani koji žele da tuže banku treba da spreme kopiju ugovora o kreditu i da za sve informacije i nedumice mogu da kontaktiraju Udruženje Efektiva.

PROČITAJTE JOŠ VESTI KOJE SMO IZDVOJILI ZA VAS - OVDE!

Povezane vesti

 • Korisnik: Vladeta
  06/10/2018 - 22:54
  Nije stvar može li se tužiti već može li se dobiti na sudu. A i ovi sudovi kod nas jedan dosudi, drugi posle poništi a narod to sve plaća.
 • Korisnik: XXL
  06/10/2018 - 11:47
  I ne zaboravite da ćete platiti sudske taxe u vrednosti 5% od utužbenog iznosa za tužbu i odluku suda kao i ako podnesete odgovor na žalbu u tom iznosu ukoliko tužena strana podnese žalbu. Dakle OPET spremite hrpu novca za alav sistem i tu poziv na tkz. 'siromaško pravo' iz čl.10 st.1 Zakona o sudskim taxama ne pomaže jer sud to tretira da ćete uspeti u sporu i da ćete svoje potraživanje naplatiti. Naravno za ovo nisu krivi 'žuti' već sadašnji tim novcem pune budžet pravosuđa.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi