Leskovac
Alo!/T. Stevanović
Leskovac

Alo!/T. Stevanović

Zaraza se širi Leskovcem, Foto: Alo!/T. Stevanović

Neprekidne kiše, koja su danima u poslednjih mesec dana zasipale leskovački kraj, na području grada Leskovca u priličnoj meri su natopile pereferne i često zapuštene ulice u ovom gradu. Velika količina vode u podzemnim leglima glodara i gmizavaca isterala je zmije i poveće pacove u leskovačkom naselju "Slavko Zlatanović", a nadomak romske Crkve u šatoru.

Na uvek postojećem smetlištu, uz sami kolovoz prometne prigradske ulice primećene su uginule zmije i više uginulih povećih pacova... Za opasno ulično smetlište, kao mogućeg izazivača zaraznih bolesti, žitelji tog leskovačkog naselja optužuju tamošnje sakupljače sekundarnih sirovina i nadležnu komunalnu inspekciju i policiju grada...

Meštani koje smo tu zatekli, ističu da su zmije i pacove možda izvukli psi lutalice kojih tu ima tokom celog leta i jeseni i love u čoporu...

Leskovac

Alo!/T. Stevanović

Psi lutalice, Foto: Alo!/T. Stevanović

"Na tom smetlištu sa svega šest oštećenih starih kontejnera gotovo svakodnevno se pored njih baca biootpad, čvrsti komunalni i animalni otpad i razno smeće,iako se to smetlište nalazi u vodozahvatnoj zoni,odnosno u neposrednoj blizini atrterskih bunara iz kojih se grad do danas godinama napajao pijaćom vodom...",ističe profesorka Nada iz susedne ulice.

Komšije iz okolnih ulica misle da najveću "zaslugu" za to đubrište na kolovozu glavne ulice u naselju imaju nemarni žitelji samog romskog naselja i "uspavna" gradska inspekcija... U samom naselju je veliki broj preprodavaca voća i povrća kao i sakupljača sekundarnih sirovina, pa sve što nema dalju "prodaju" ide tu na ulicu... U tamošnjoj mesnoj zajednici ističu da su oni nemoćni da spreče ovakvu pojavu neodgovornog odlaganja čvrstog komunalnog otpada i kućnog smeća.

"Grad Leskovac svake sedmice uz pomoć komunalnih gradskih preduzeća vrši čišćenje smetlišata na više lokacija u gradu. Zahvaljujući ličnom angažovanju gradonačelnika Cvetanovića kod gradskih komunalnih preduzeća oko stotinak manjih smetlišta u 144 naseljena mesta je očišćeno u proteklih par godina, ali se je trećina njih preko noći opet obnovila u još većem obimu, zhavaljujući neodgovornom ponašanju pojedinaca", ističu u mesnoj zajednici kojoj pripada i ovo naselje u Leskovcu.

Leskovac

Alo!/T. Stevanović

Zmiju gmižu ulicama Leskovca, Foto: Alo!/T. Stevanović

U lokalnoj samoupravi Leskovca ističu da se značajna finasijska sredstva mesečno ulažu iz kase grada na odnošenje i deponovanje komunanog otpada i smeća na sanitarnu deponiju "Željkovac" udaljenu jedva desetak kilometara od grada. U Leskovcu je bilo najjeftinije prikupljanje i odnošenje smeća po domaćinstvu, u proseku jedva 300 dinara, i gradska uprava je bila primorana da sa nadležnim komunalnim preduzećem povećaju cenu komunalnih usluga za 50 odsto.

Na pordučju sanitarne gradske deponije tokom 2018. godine biće bolje organizovana i služba zoo-higijene: hvatanje i udomljavanje pasa i mačaka lutalica, kojih u ovome gradu ima skoro na svakome koraku, a najviše u naselju "Slavko Zlatanović", za koje pojedini stanari ističu da ih tamo "zaboravljaju" vlasnici kućnih ljubimaca iz okolnih sela koji više ne mogu da ih hrane...

Tako će i u ovom leskovačkom naselju, nadomak Crkve u šatoru, sa brojnim velelepnim kućama izgrađenim uglavnom bez građevinske dozvole, uz pomoć nadležne inspekcije, konačno doći i "kultura stanovanja".

Komentari (4)

Profa

07.07.2018 11:04

Tako to biva kada unistite pse i macke pa narusite ekosistem....nije mi vas zao jer ste poznati zlostavljaci pasa. Pocev od onog priloga koji smo skoro videli gde mucite pse lutalice u nekom azilu-logoru smrti....sta ste radili to ste sada i dobili...

Istrebljivac deratizacija

07.07.2018 11:13

Zmije nisu opasne to su smukovi ali divlje deponije su opasnost za coveka tu se skupljaju pacovi i sire zarazu.

Sonja

07.07.2018 12:02

U Leskovcu nije prljavo i zarazno samo nasalje o kome pišete. Prljav je ceo grad, pijaca, skoro sve. Ljudi se ne kupaju, smrde gde god se nađete, u prodavnici, pošti, autobusu, šalteru. Nigde nisam to doživela. Ljudi, kupajte se sapunom i vodom, to bar nije skupo. Naravno, makar jednom dnevno.

Đole

07.07.2018 14:22

A ko im pravi ta đubrišta? Nek se potruju svi koji ne brinu o čistoći sopstvene okoline.