PORAŽAVAJUĆE Mladi misle da je šamar OK

Svaki četvrti mladić i svaka deseta devojka misle da šamar nije nasilje, dok svaki deseti mladić smatra da je opravdano ponekad udariti partnerku, rezultati su poslednjeg istraživanja o nasilju.

Udarac šljaga šamar zlostavljanje
Udarac šljaga šamar zlostavljanje, Foto: Profimedia

Centar za bezbednost, istrage i odbranu DBA takve rezultate naziva poražavajućim, a u saopštenju koje je dostavljeno medijima prenosi još neka zapazanja istraživanja kjoje je sprovedeno u okviru kampanje "Mogu da neću. Ljubav nije nasilje", a čiji je cilj bio da nauči mlade ljude, pre svega žene, da prepoznaju nasilne obrasce u partnerskim odnosima i ne pristaju na njih. 

Šamar nije nasilje, devojke "same" krive za napad

Istraživanje je, međutim, pokazalo čak da se 3,2 odsto devojaka slaže s tvrdnjom da je ponekad dobro udariti devojku.

Istovremeno, seksualno uznemiravanje kao deo šale i odrastanja potpuno je prihvaljivo za svakog četvrtog mladića, dok tek svaka 25. devojka misli isto.

Centar za bezbednost zato smatra da je neophodno hitno krenuti s edukacijama u školama i firmama, ali i sa jakim medijskim kampanjama. U sve to potrebno je da se uključe i lokalna samouprava i držva, smatraju u Centru za bezbednost, smatrajući da nosioci edukacije treba da budu policijski službenici koji prolaze posebnu obuku za sprečavanje porodičnog nasilja.

Samo dobra edukacija može da pruži adekvantu prevenciju, poručju iz Centra, koji je, kako se navodi, spreman da učestvuje u edukacijama.

Rezultati istraživanja dostupni su i na sajtu centarzabezbednost.org

 • Korisnik: katica
  08/10/2017 - 21:37
  Nasa deca nemaju dovoljno obrazovanja o fizickom i psihickom nasilju. Prvo u porodici pa onda u skoli. A ako gledaju TV rijalitije onda ce lepo nauciti razne vrste nasilja i to primeniti na vrsnjacima. Dole nasilje!
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi