Slavica Đukić Dejanović
Alo!/ Dejan Briza
Slavica Đukić Dejanović

Alo!/ Dejan Briza

Slavica Đukić Dejanović, Foto: Alo!/ Dejan Briza

Ministarka Slavica Đukić Dejanović najavila je set finansijskih zakona kako bi se popravio Zakon o finansijskoj pomoći porodicama sa decom.

Kako je ranije najavljeno, roditelji će za drugo dete primati 10.000 dinara mesečno do njegovog petog rođendana, jer će budžetom za 2020. biti odvojeno više para za primenu Zakona o finansijskoj pomoći porodicama sa decom.

Za prvo dete roditelji će uskoro dobijati 300.000 dinara od države, a za drugo po deset hiljada mesečno u narednih pet godina.

vrtić, deca

Tanjug

vrtić, deca, Foto: Tanjug

Da bi se to ostvarilo dr Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku u razgovoru najavljuje da će nakon donošenja Zakona o budžetu, na red doći set finansijskih zakona kako bi bio "popravljen" Zakon o finansijskoj pomoći porodicama sa decom.

Takođe, plan je da u narednoj godini jedan deo subvencija bude usmeren i na otvaranje vrtića u privatnim kompanijama.

Dilemu koji vrtić da odaberu i da li će za njihovo dete biti mesta nemaju jedino roditelji kojima čuvanje dece obezbeđuje firma u kojoj rade, a ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović kaže da će se sledeće godine na tome raditi sa poslodavcima.

- Sledeća godina će biti prva gde ćemo vrlo aktivno raditi na komunikaciji sa poslodavcima da vidimo koje su to stimulacije, a to su najčešće zajednička ulaganja, finansijska sredstva kako bi se to i dogodilo - rekla je Đukić Dejanović.

Slavica Đukić Dejanović

ALO foto Ognjen Radosevic

Slavica Đukić Dejanović , Foto: ALO foto Ognjen Radosevic

Prema njenim rečima, plan je da u narednoj godini jedan deo subvencija bude usmeren upravo na otvaranje vrtića u privatnim kompanijama.

To bi s vremenom smanjilo liste čekanja, jer kompanijski vrtići imaju mogućnosti da primaju i drugu decu ako ostane slobodnih mesta.

Dok su u Srbiji vrtići u okviru kompanija retkost, u pojedinim zemljama EU to nije slučaj. Najbolja situacija je u Nemačkoj, gde u svakoj petoj kompaniji postoji obdanište, dok je u Austriji 12 odsto kompanija otvorilo svoja vrata za decu zaposlenih.

Komentari (6)

joka

25.11.2019 08:23

KASNO...

Goran

25.11.2019 08:57

Kada će biti povećani i dečiji dodaci? Da li je logično da novorođeno drugo dete prima 10000 dinara, a da sadašnje porodice koje imaju troje, četvoro dece primaju dečiji dodatak od 10200 dinara mesečno ( za četvoro dece), pritom da ako oba roditelja primaju minimalac od 27000 dinara, ne mogu ni da dobiju dečiji dodataka.....

Slobodanka

25.11.2019 09:39

Ja imam cetvrto dete i nemam prava na roditeljski molim vas za pomoc

Slobodanka Terzic

25.11.2019 09:47

Molim vas gospodjo pomozite mi opstina pancevo mi ne da roditeljdki dodatak za cetvrto dete. Molim vas da pomognete

M

25.11.2019 09:53

A za roditelje koji imaju decu? Ne procitah nista na tu temu u tekstu...

Mickeyyo

25.11.2019 12:06

Prvo 300 000 drugo 480 000