Novac, pare
Shutterstock
Novac, pare

Shutterstock

Foto: Shutterstock

To je omogućeno Zakonom o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije, koji je usvojila Vlada Srbije pre nekoliko dana.

Uprava za energetsku efikasnost, koja će do juna biti formirana, imaće ove godine na raspolaganju fond od oko 15 miliona evra namenjenih za povećanje energetske efikasnosti domaćinstava u Srbiji.

Subvencije će moći da koriste građani na teritoriji cele Srbije, a prijavljivanje će se najverovatnije vršiti preko „e-portala“, kako bi se pojednostavila procedura i ne bi čekalo na raznim šalterima.

Kako kažu u Ministarstvu rudarstva i energetike, odluka da država i lokalne samouprave subvencionišu polovinu sredstava potrebnih za zamenu stolarije, dok bi ostatak sredstava obezbeđivao sam vlasnik, doneta je iz razloga što Srbija troši četiri puta više toplotne ili električne energije po stanu u odnosu na zemlje EU, odnosno baca proizvodnju jedne elektrane godišnje, zbog loše izolacije prozora i vrata, ali i samih zgrada.

Procene su da se boljom izolacijom računi građana bilo za toplotnu ili električnu energiju smanjuju za 15 do 20 odsto.

Za stan od 60 kvadrata troškovi oko 750 evra

Za zamenu stolarije za stan od 60 kvadrata, potrebno je oko 1.500 evra. Uz najavljene subvencije vlasniku ostaje da plati 750 evra, dok će drugu polovinu dodati država. Postoji mogućnost i da stambena zajednica, odnosno cela zgrada može da zaključi ugovor i sa Upravom i sa jedinicama lokalne samouprave da se radi izolacija zgrade. Država će napraviti i posebne programe za socijalno ugroženo stanovništvo kako bi i ono moglo da zameni stolariju.