vrtić, deca
Tanjug
vrtić, deca

Tanjug

Foto: Tanjug

Osim što je ranije počeo, kao i što će duže trajati, ovaj konkurs za vrtiće biće jedinstven ikada u prestonici pošto će se prijave primati isključivo elektronskim putem! Dakle, nema više odlaska u predškolske ustanove i direktnog prijavljivanja, a sve kako bi se sprečilo širenje korona virusa.

Kako su istakli iz Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu, trenutno je raspoloživo 7.984 mesta, odnosno 5.777 u jaslenim i 2.207 u vrtićkim grupama, uz nešto manje od 5.000 mesta za predškolce koji do sada nisu bili u sistemu. Ovo je nešto više nego prošle godine kada je u jaslama i vrtićkim grupama bilo 7.503 mesta.

Međutim, roditelje ne treba da obeshrabri ova brojka, s obzirom da se očekuje 18-19.000 prijava koliko ih je bilo lane (18.878), pošto nadležni sekretarijat može da poveća broj dece u vrtićima, ukoliko ima mogućnosti, za 20 odsto, neki objekti se privode nameni kako bi u budućnosti mogli da služe kao obdaništa, a uvek je otvorena opcija privatnog vrtića koji će vas koštati skoro isto kao državni, s obzirom da Grad Beograd subvencioniše boravak mališana u više stotina takvih vrtića.

Ono što, međutim, najviše interesuje sve roditelje koji žele da prijave decu u vrtiće to je način na koji se to sada radi (prethodnih godina je oko polovina prijava stizala elektronskim putem).

 

Praktično ceo posao možete da završite u osam koraka:

KORAK PO KORAK

1. Odete na sajt www.euprava.gov.rs

2. U gorenjem desnom uglu klinkete na ikonicu Moja eUprava

3. Ako ste nekada bili prijavljeni onda samo treba da se prijavite sa vašim imenom i šifrom, ako niste neophodno je da se registrujete (to između ostalog zahteva i slanje očitanog, skeniranog ili fotografisanog dokumenta sa slikom, lične karte ili pasoša)

4. Odaberete uslugu “evrtić"

5. Odaberete željenu predškolsku ustanovu

6. Popunite formular ličnim podacima i onim vezanim za upis

7. Dobijate rezultate i, ako je sve u redu, kliknete na “podnesi zahtev”

8. Stiže obaveštenje da je zahtev zvanično podnet

 

Preliminarne liste 8. juna, zatim deset dana za žalbe

Preliminarne liste primljene dece biće objavljene 8. juna posle čega roditelji imaju rok do 18. juna za predaju žalbi ukoliko nisu zadovoljni odlukom upisne komisije koje će žalbe roditelja razmatrati do 26. juna. Nakon toga objavljuju se konačne liste primljene dece.

Prioritet pri upisu imaju deca iz društveno osetljivih grupa, deca zaposlenih roditelja i redovnih studenata, deca koja imaju status trećeg i svakog narednog deteta u primarnoj porodici.

Na listi čekanja oko 2.000 mališana, nekad ih je bilo 10.000

Na listama čekanja za mesta u državnim vrtićima u Beogradu trenutno se, kako je obelodanio Slavko Gak, gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu, trenutno nalazi oko 2.000 mališana.

Međutim, ranijih godina ove liste su bile znatno duže, 2017. na njoj je, na primer, bilo 10.000 dece.

Grad sufinansira boravak 20.000 dece u privatnim vrtićima

Tokom prethodnih sedam godina, Grad Beograd je povećao obuhvat dece predškolskim obrazovanjem sa 45 na oko 73 procenta, budući da u beogradske državne vrtiće ide oko 58.000 dece i da za još oko 20.000 dece Grad sufinansira boravak u privatnim vrtićima.