CIKLON NAM DONOSI OGROMNO NEVREME! Za vikend, poznati meteorolog najavljuje ozbiljno pogoršanje, a za početak oktobra se posebno pripremite

Sredinom sledeće nedelje suvo i malo toplije, ali uz vrlo hladne noćI i jutarnje mrazeve na planinama

Vreme, toplo, leto
Vreme, toplo, leto, Foto: Alo.rs/ Ilustracija

Danas ka nama i dalje struji relativno topao i nešto manje vlažan vazduh te će opet uz više sunca biti veoma toplo vreme uz maksimume od 26 do 30 stepeni Celzijusa. Najviše oblaka uz kišu i pljuskove povremeno će i dalje biti nad priobaljem i zaleđem Jadrana. Duvaće umeren južni i jugoistočni vetar, a duž Jadrana će polako jačati jugo.

U petak pre podne jak hladan front će se prebaciti preko Alpa i usloviti sekundarnu ciklogenezu nad širim prostorom severnog Jadrana, piše meteorolog Marko Čubrilo.

Taj ciklon će od preka posle podne pa sve do ponedeljka uveče regionu doneti jače naoblačenje, kišu, grmljavinske pljuskove i osetno zahlađenje te bi na planinama preko 1600mnv u subotu uveče, a posebno u nedelju moglo biti i snega. Ovo nije ništa neobično za ovaj deo godine i ovako jako topao period zapravo predstavlja velik ekstrem.

Modeli još jako "šetaju" položaj, putanju i snagu ciklona tako da su oscilacije u količini i rasporedu kiše stalne. Čak i kod uzastopnih proračuna se totali za određena mesta menjaju i za oko 40mm ili ka većoj ili ka manjoj količini padavina u tih nekoliko dana.

Ono što za sada deluje najsigurnije jesu obilne padavine duž većeg dela primorja i njegovog planinskig zaleđa gde će se do utorka nakupiti između 100mm i 200mm taloga. Ovo su vrlo visoki padavinski totali i konačno će se nad većim delom ovog prostora prekinuti višemesečna suša.

Što se tiče kontintalnih oblasti sve će zavisiti od tačnog položaja i putanje ciklona jer će to određivati kako će se kretati padavine.

Za sada je jasno da se padavine očekuju u petak posle podne prvo na jugozapadu i zapadu regiona, a u noći ka suboti i subotu ujutro i nad ostalim predelima.

Znatno je jasnija situacija kod zahlađenja i već u petak će na zapadu maksimum biti oko 20, dok će na istoku i dalje dostizati i oko 30 stepeni Celzijusa.

U subotu na zapadu samo oko 10 stepeni Celzijusa, posebno preko 800mnv, dok će na istoku biti do 19, a u nedelju na istoku bi moglo biti vrlo hladno uz maksimume do 11 stepeni Celzijusa.

Uz sve to vetar će u petak biti jak i vrlo jak južni, a zatim u okretanju na jak i vrlo jak severozapadni te jaku do olujnu buru duž Jadrana.

Oko utorka sledeće nedelje razvedravanje uz vrlo hladne noći i sve češću pojavu mraza preko 700mnv, dok je oko 02. oktobra moguće novo pogoršanje.

Dakle, pred nama je značajna promena vremena koja nas uvodi u jesenje karakteristike vremena, a za dan ili dva bi se količina i raspored kiše morali znati.

Za sve one koje se željni lepog jesenjeg vremena za sada imam najavu da posle 06. oktobra može uslediti period stabilnog i prijatnog, jesenjeg, vremena.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi