DUGOROČNA VREMENSKA PROGNOZA Februar kakav niste videli! Vremenski šok nas čeka i u martu, aprilu i maju (DETALJNO)

Od utorka preokret: Dolazi nam "pakleni" februar, nezapamćene temperature

Proleće, mladi
Proleće, mladi, Foto: Alo!/ Rajko Ristić

Mnogi su spremno dočekali vremenski preokret i zahlađenje, poslednji "udarac" veoma blage zime u Evropi, piše SevereWeather.eu.

Ovaj vremenski obrazac će posle toga dovesti do ekstremno visokih temperatura, pogotovo u južnom delu kontinenta - biće čak 15 stepeni toplije od normale, pa se očekuje da će termometar u živi rasti i do 25 stepeni!

Ovo je rezultat susreta dva fronta, od kojih je jedan onaj iznad juga Evrope, a drugi se širi iznad Atlantika i prostire prema Mediteranu.

Posebno će biti pogođen Balkan, i to već od utorka, dok će na zapadu Evrope tada vladati mnogo hladnije vreme.

Pozitivno temperaturno odstupanje očekuje se u svim nedeljama do 1. marta i početka proleća. Očekivano temperaturno odstupanje je najizraženije u Rusiji.

To ne znači da neće biti kratkotrajnih mogućnosti ili možda čak i ciklona koji mogu doneti sneg, ali od velikih zimskih scenarija čini se da nema ništa. Tome u prilog ide i činjenica da se predviđa manje padavina od proseka, što znači nastavak tople anticiklonske dominacije.

S obzirom na to da će se nad većim delom Evrope i Azije zadržavati visok pritisak vazduha, i tokom februara se na tom području očekuju temperature iznad proseka za to doba godine. To znači da se dodatno povećava verovatnoća da nad kontinentalnom Evropom neće biti pravog zimskog vremena.

Kako napominju meteorolozi, uvek postoji mogućnost tranzicijskog hladnog uzorka, ali prema trenutnim analizama za to postoji vrlo mala šansa.

Kako krećemo u februar, tako polarni vrtlog polako gubi na snazi i bilo kakva veća promena u dinamici, u smislu dolaska hladnog vazduha, bila bi prekasna za stvaranje održivog obrasca hladnog vremena.

Vidljiva je prevaga visokog pritiska vazduha na severu Tihog okeana, zapadnim Atlantikom i Evropom.

S obzirom na pritisak vazduha, i u martu, aprilu i maju se u Evropi i Aziji očekuju temperature više od prosečnih za to doba godine.

Što se tiče padavina, na jugu Evrope očekuje se sušnije vreme. Kontinentalna Evropa trebalo bi da ima prosečne količine padavina, što znači da se ne očekuju dugotrajna sušna razdoblja. Niži vazduh nad Atlantikom mogao bi da dovede do veće količine padavina u centralnoj i severnoj Evropi.

Prognoza za 1. februar

Pretežno sunčano i natprosečno toplo, posle podne na severu povremeno uz umerenu oblačnost. Vetar slab i umeren, na istoku Srbije jak, zapadni i jugozapadni. Najniža temperatura od -1 do 9, a najviša od 13 do 20 stepeni. U noći subota na nedelju naoblačenje na severu, a ponegde slaba kiša.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi