Ljudi, građani, gužva, vreme
TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/
Ljudi, građani, gužva, vreme

TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/

Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/

Očekuje se i malo sunčanih intervala uz nešto toplije vreme tokom dana u odnosu na sredu za oko 5 stepeni Celzijusa. Ipak, to je i dalje znatno hladnije od proseka za sredinu aprila. Vetar umeren zapadni i severozapadni, u Timočkoj Krajini pojačan. Pritisak iznad normale.

Minimalna temperatura od -1 do 3 stepena, a maksimalna od 8 do 12 stepeni Celzijusa.

U Beogradu pretežno suvo sa malo sunčanih intervala uz porast temperature u odnosu na sredu, ali i dalje hladnije od proseka. Vetar umeren zapadni i severozapadni. Pritisak iznad normale. Minimalna temperatura 2, a maksimalna oko 10 stepeni Celzijusa.

U Vojvodini u većini predela suvo uz promenljivu oblačnost sa malo sunčanih intervala i porast temperature u odnosu na sredu. Samo će na jugoistoku Banata biti više oblaka uz moguću slabu kišu. Vetar umeren do pojačan zapadni i severozapadni. Pritisak iznad normale. Minimalna temperatura od -1 do 2 stepena , a maksimalna od 9 do 11 stepeni Celzijusa.

Prognoza meteorologa Marka Čubrila

U petak posle još jednog vrlo hladnog jutra koje ponovo donosi opasnost od kasnog mraza, tokom dana pretežno sunčano i još malo toplije uz slab vetar i dnevni maksimum od 8 do 14 stepeni Celzijusa. Na žalost ovo poboljašnje je vrlo kratkog veka.

Sa razvijanjem novog ciklona nad obalom Severne Afrike već u subotu pre podne na jugu, jugoistoku, a kasnije i nad istočnim, središnjim i severnim predelima regiona jače naoblačenje sa kišom, duž južnog i dela srednjeg Jadrana i na jugu Hercegovine i grmljavinskim pljuskovima, dok će ponovo na planinama biti snega uz snežnu granicu na oko 800mnv. Suvo će se zadržati na zapadu i severozapadu regiona. Vetar u okretanju na istočni kvadrant i u pojačanju, a na severnom Jadranu jaka i olujna bura.

Od subote uveče do srede naredne nedelje sve je izglednije da vremenske pirlike nad većim delom regiona biti pod uticajem ciklona koji će se preko Jonskog mora i Grčke premeštati dalje na istok.

On bi posebno uticao na vreme izand istočnih, jugoistočnih, severoistočnih i delom središnjih predela regiona donoseći nalete dosta jake kiše u nizijama i nalete snega na oko 800-900mnv, dok bi duž južnog Jadrana povremeno bilo i grmljavinskih pljuskova.

Za deo regiona gde će uticaj ciklona biti najjači modeli daju akumulacije koje prelaze 30mm, a vrlo često prelaze i 50mm taloga u tih nekoliko dana. To su vrlo značajne akumualcije za relativno kratko vreme i razvoj sinoptike oko ovog datuma treba detaljno pratiti, jer u koliko bi se ovakve projekcije zadržale dobar deo regiona bi imao izuzetno obilne padavine za ovaj mesec te bi moglo biti problema sa vodom, posebno kod planinskih potoka i reka.

- Na sreću posle 22. aprila sve upućuje da konačno ulazimo u lepši deo proleća gde bi se maksimumi kretali i oko 20 stepeni Celzijusa, a pojava kiše bi najčešće bila u obliku prolećnih pljuskova. Sumirano, pred nama je barem još 5-6 dana vrlo hladnog i padavinama bogatog vremena, ali će se posle vikenda fokus pažnje iz niskih temperatura, snega i mrazeva polako premestiti ka potencijalno obilnim padavinama nad delom regiona - saopštio je meteorolog.