"PLAVO ZLATO" Vredi 60.000 dolara po galonu, ali nanosi veliku štetu! Potražnja za ovom supstancom ENORMNA!

Postoji i sintetički rastvor!

Apoteka
Apoteka, Foto: Alo!/ Masanori Jošida

Šezdesetih godina prošlog veka naučnici su otkrili da se 'plava krv' potkovičaste krabe može koristiti za detektovanje i najmanje količine štetnih bakterija. Od tada, farmaceutska industrija koristi je kako bi osigurala da injekcije, vakcine i hirurški implantanti budu slobodni od kontaminacije, piše "Blumberg".

GOTOVO JE! Odbijen prijem Kosova!

S obzirom na sve brži razvoj medicine i farmaceutske industrije potražnja za ovom vrednom supstancom sve je veća. Galon (oko 3,7 litara) ovog 'plavog zlata', kako ga mnogi zovu, vredi 60.000 dolara, a samo na istočnoj obali SAD godišnje se prikupi 500.000 rakova.

Apoteka lekovi tablete farmaceut bolest lek
Apoteka, Foto: Shutterstock

Iako se rakovi nakon vađenja trećine krvi ponovo puštaju u okean, procenjuje se da čak 15 odsto jedinki ipak ugine. U kombinaciji s ljudskim izrabljivanjem, ali i gubitkom prirodnog staništa i klimatskim promenama, stručnjaci procenjuju da je u samo 40 godina populacija tih kraba pala za 80 odsto.

DRŽAVA PRODAJE NEKRETNINU U CENTRU BEOGRADA Stan na sedmom spratu zgrade ispod Kalemegdana čeka novog vlasnika! Cena neverovatna

Iako su singapurski naučnici još pre gotovo dve decenije stvorili sintetički rastvor za koji se dokazalo da je puno efikasniji od krvi raka, a uz to i jeftiniji, farmaceutski divovi i dalje koriste krabe. Razlog tome je, kako navode predstavnici farmaceutskih kuća, da sintetska varijanta još uvek nije dovoljno sigurna za ljudsku upotrebu.

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi