autobus GSP Beograd stanica automobili semafor
Alo!/Rajko Ristić
autobus GSP Beograd stanica automobili semafor

Alo!/Rajko Ristić

autobus GSP Beograd stanica automobili semafor , Foto: Alo!/Rajko Ristić

Iako poslednjih dana svi pričaju o novim merama koje će uključivati zabranu uvoza vozila sa euro 3 motorom, vozače mnogo više treba da brine to što su od 1. novembra obavezne zimske gume na vozilima – ukoliko ima snega i leda na kolovozu.

Prema važećem Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima Srbije, propisana je i dubina šare koja mora da bude najmanje četiri milimetra.

U suprotnom kazne su rigorozne. Tako je fizičkim licima zaprećeno kaznom od 6.000 do 20.000 dinara, preduzetnicima koji ne poštuju ovu odredbu preti kazna od 50.000 do 200.000, a pravnim licima od 100.000 do 800.000 dinara!

Za one koji planiraju da povremeno voze svoj automobil u periodu od 1. novembra do 1. aprila kada se za to steknu vremenski uslovi (vreme bez snežnih padavina i leda), zakon dozvoljava i upotrebu guma koje nisu za zimu.

Ipak, obratite pažnju jer meteorolozi već za 10 do 15 dana prognoziraju prve snežne padavine!

Pročitajte još:

 

Ono što vozači treba da znaju jeste i da letnje gume gube svojstva na nižim temperaturama od 12 stepeni, mada ima mišljenja da su problematične već pri temperaturi vazduha od 15 stepeni!

ZOBS je propisao i da u slučaju snežnih padavina vozači na putevima van grada moraju da imaju u gepeku zimske lance, dok u gradu ne moraju. Teretna vozila i autobusi moraju pored zimskih pneumatika i lanaca, kao obavezan deo zimske opreme da imaju i - lopatu.

Nova bruka u Crnoj Gori! Italijanski broker razapeo Mila Đukanovića: Opljačkali ste me, vi i vaša prijateljica!

Matei se obratio Đukanoviću otvorenim pismom, traživši od predsednika Crne Gore da što pre odgovori na date navode. Milo Đukanović, Foto: AP/ Risto Božović Italijanski broker Oriano Matei, koji više od dve decenije piše i svedoči o malverzacijama crnogorske Vlade, na koje nažalost, još uvek nema reakcija niti od strane crnogorskim ali ni međunarodnih institucija, napisao je Milu Đukanoviću otvoreno pismo.

Bonus video