Šetnja Oslo Norveška
Google street view
Banka Kredit

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Ukoliko ste se odlučili za kupovinu stana na kredit, osim što je neophodno da dobro razmislite i uporedite ponude banaka kako biste odabrali odgovarajuću, neophodno je da u startu obezbedite novac za inicijalne troškove, koji mogu biti veći od hiljadu evra, kao i učešće za kredit, koje je, okvirno, 20 odsto. Takođe, takve pozajmice nisu nimalo jeftine, te krajnji iznos koji ćete vratiti može biti i za 60 odsto veći od onog koji ste pozajmili.

Svedoci smo vrlo primamljivih ponuda za dugoročne zajmove koje nam banke svakodnevno plasiraju u reklamnim porukama. Međutim, kako život nije reklama, ukoliko ste se odlučili da živite sami ili želite stan kako biste obezbedili dom za porodicu, treba da imate u vidu da se radi se o ratama koje ćete otplaćivati naredne dve ili tri decenije.

Stoga obiđite sve banke i dobro proučite njihove ponude jer se krajnji iznos koji ćete platiti od banke do banke razlikuje i za više od 10.000 evra, pa taj novac možete uštedeti ako pametno odaberete. Takođe, pri uzimanju takve pozajmice treba da znate da su kamatne stope promenljive, stoga se u zavisnosti od EURIBOR-a (kamate po kojoj banke u EU pozajmljuju novac) računica može promeniti.

S druge strane, pojedine banke stambeni kredit nude i sa fiksnom kamatnom stopom, što znači da ćete od prvog do poslednjeg meseca kredit otplaćivati u jednakim ratama. Stručnjaci tvrde da, iako je kod fiksne kamate rata neznatno veća, dužnici ne moraju da strepe da će završiti kao zaduženi u švajcarcima.

Dodatni troškovi za stambeni kredit

Izveštaj Kreditnog biroa: 246 din. fiksno
Menice: 50 din.
Osiguranje imovine: 40 evra godišnje
Procena vrednosti nekretnine: 100 evra
Overa založne izjave: 10.080
Taksa za uspostavljanje hipoteke: 20.000 din.
Izvod iz lista nepokretnosti: 10 evra
Trošak osiguranja NKOSK - zavisno od procenta klijentovog učešća u kupoprodajnoj ceni (minimum je 20 odsto)
- bez osiguranja života (1,75% + 30 evra) 555 evra
- sa osiguranjem života (1,50% + 30 evra) 480 evra

Da biste uopšte uzeli dugoročan kredit od banke za kupovinu nekretnine, morate najpre obezbediti 20 odsto te sume u kešu. U konkretnom slučaju, kada je reč o nekretnini vrednosti 62.500 evra sa rokom otplate od 30 godina, za učešće vam je potrebno 12.500 evra, a banka će vam obezbediti preostali iznos - 50.000 evra. Nakon 30 godina banci ćete vratiti, u proseku, 50 odsto više u odnosu na iznos koji ste pozajmili. 

Ponude banaka se, osim po kamatnoj stopi, razlikuju i po vremenu potrebnom za odobrenje kredita, dokumentaciji koju je potrebno da priložite, ali i po maksimalnom dozvoljenom zaduženju klijenta.

Najvažnija dokumenta koja treba da pripremite za preliminarno odobrenje kredita jesu potpisan predugovor ili kupoprodajni ugovor sklopljen sa prodavcem nepokretnosti, procena nekretnina koje su predmet hipoteke, kao i potvrda o zaposlenju sa prosečnim primanjima za poslednja tri meseca.

Ako udružite finansije, supružnik takođe može biti solidarni dužnik. Naime, bračni drugovi mogu da udruže mesečna primanja, a u tom slučaju banka sagledava njihov ukupni otplatni kapacitet prilikom odobrenja stambenog kredita. Visina maksimalne mesečne rate po stambenom kreditu ne može prelaziti više od polovine klijentovih mesečnih prihoda.

Oprez kod osiguravanja kredita 

Stambeni kredit možete osigurati kod Nacionalne korporacije za osiguranje kredita (NKOSK), što bi trebalo da vam smanji kamatu i kredit učiniti jeftinijim.

- Građani pre svega treba da iskalkulišu dobro koliku uštedu na kamati imaju ukoliko se osiguraju na ovaj način - smatra Dejan Gavrilović iz organizacije potrošača „Efektiva” i dodaje:

- U prošlosti je bilo problema jer trošak tog osiguranja banke nezakonito svaljuju na klijenta. Tako nešto nije dozvoljeno Zakonom o osiguranju, a te institucije to i dalje naplaćuju - kaže on i upozorava građane da pre uzimanja stambenog kredita dobro razmisle o svojoj platežnoj sposobnosti i finansijskoj budućnosti.

Da li vi razmišljate o tome da kupite stan i kako biste to uradili?