Epruvete Laboratorija
Shutterstock
Krv krvna grupa transfuzija davanje krvi laboratorija analize

Shutterstock

Krv krvna grupa transfuzija davanje krvi laboratorija analize, Foto: Shutterstock

Uprkos tome što su jedine referentne ustanove za testiranje nove vrste koronavirusa Institut „Torlak“ i Klinika za infektivne i tropske bolesti, prethodnih dana je i laboratorija „Akvalab“, koja broji više od 50 ordinacija na području Srbije i Bosne i Hercegovine, bez saglasnosti i dozvole nadležnih organa, po ceni od 14.000 do čak 19.000 dinara, nudila građanima test na koronavirus.

Naime, pre samo nekoliko dana na zvaničnom sajtu laboratorija „Akvalab“ svim zainteresovanim pacijentima ekskluzivno je ponuđena analiza na novu vrstu koronavirusa, a testovi su, kako se naveli, nabavljeni zahvaljujući partnerskoj saradnji sa nemačkom kompanijom „Sinlab“. Međutim, nakon što je Ministarstvo zdravlja najavilo da će njihova inspekcija obaviti kontrolu svih privatnih zdravstvenih ustanova koje protivzakonito žele da se obogate na testovima za koronavirus, ova laboratorija juče je kao zmija noge sakrila da je ikada ovu vrstu analize i imala u svojoj ponudi.

Koronavirus

Printscreen

Koronavirus, Foto: Printscreen

Iako je jasno pisalo da bris za test na koronavirus koji se uzima iz ždrela košta 14.000 dinara, a drugi detaljniji čak 19.000 dinara, nakon što smo pozvali „Akvalab“ i pitali zašto su izbrisali ponudu za novu vrstu analize, iz te laboratorije su pokušali da nas ubede da ne znaju o čemu govorimo.

- Nemamo taj test! Ne znamo ko to radi - kazali su u „Akvalabu“, a potom spustili slušalicu.

Predrag Kon, epidemiolog Gradskog zavoda, navodi da su oni koji su se kod njih testirali bacili novac.

- Što se tiče privatnih laboratorija, ne znam koje testove imaju i da li uopšte imaju mogućnost za tako nešto. Sigurno će se opet pojavljivati testovi, a oni će biti različitog kvaliteta, međutim, država ih neće priznati. Sigurno je da sve što se uzima privatno neće imati vrednost. - kaže Kon.

Lončar: Pripremljeni smo za sve scenarije

Granični prelaz Batrovci, gde je povodom koronavirusa pre nekoliko nedelja uvedena 24-časovna kontrola, juče je obišao ministar zdravlja Zlatibor Lončar. Na tom prelazu do sada je pregledano više stotina putnika, u dva slučaja postojala je sumnja za koja se dodatnim analizama utvrdilo da nisu pozitivni na koronavirus.

- Radiće se 24 sata, poručio bih građanima da trenutno nema mesta za paniku, pripremili smo za sve scenarije - izjavio je Lončar.
Goran Stamenković, pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove, tom prilikom je istakao da su do sada sanitarni inspektori doneli 160 rešenja i stavili pod nadzor oko 220 putnika.

Aerodrom

Shutterstock

Aerodrom, Foto: Shutterstock

Firme zabranjuju radnicima putovanja

Zbog širenja koronavirusa, rukovodioci mnogobrojnih velikih kompanija koje posluju u svetu i u Srbiji poslali su svojim zaposlenim putem mejla obaveštenje da im je zabranjeno da bilo kuda putuju do 1. aprila. Naime, kako „Alo!“ saznaje, reč je o multinacionalnim kompanijama koje imaju nekoliko desetina hiljada zaposlenih na svim meridijanima, a kojima su putovanja deo svakodnevne poslovne rutine.

Beograđanin Janko S. (42) samo je jedan od desetina zaposlenih koji je dobio obaveštenje o zabrani putovanja.

- Radim u firmi koja na globalnom nivou ima skoro 30.000 zaposlenih. Putuje se non-stop. Međutim, pre dva dana svim zaposlenima stiglo je imejl u kojem nas obaveštavaju da se uvode zabrane na sva putovanja, kako službena tako i privatna, a ukoliko neko smatra da mu je poslovno putovanje baš nužno moći da krene na put samo uz odobrenje, ni manje ni više, potpredsednika kompanije - kaže naš sugrađanin.