Navršava se sedam decenija od zatvaranja poslednjeg konclogora
Promo
Navršava se sedam decenija od zatvaranja poslednjeg konclogora
Navršava se sedam decenija od zatvaranja poslednjeg konclogora, Foto: Promo

 

Autor emisije „Kvadratura kruga“ Branko Stanković kroz tri emisije „Dubina zločina“ (prva je emitovana preksinoć, a naredne dve će se emitovati 7. i 14. novembra u 18.30) otkriva na koje su sve načine stradala deca sa Kozare i Potkozarja u ustaškim logorima.


U dečjim logorima u Sisku, Jasenovcu, Jastrebarskom, Staroj Gradiški i Metajni na Pagu stradalo je 23.500 srpske dece, čija je imena, prezimena, mesto rođenja i poreklo popisao Dragoje Lukić, i sam dete logoraš. Lukić je 40 godina istraživao ustaške zločine nad srpskom decom, a taj njegov spisak ubijene i umorene dece u logorima u NDH danas se čuva u Muzeju žrtava genocida u Beogradu.


Za šest meseci, koliko je trajalo istraživanje, Stanković je pronašao mnoštvo fotografija, dokumenata, čak i snimaka iz filmske arhive NDH, koji svedoče o zločinima nad srpskom, jevrejskom i romskom decom koje su sprovodile ustaše za vreme Drugog svetskog rata. Tokom snimanja, Stanković je, između ostalog, posetio i Donju Gradinu, najveće srpsko stratište i najveće dečje groblje na svetu. Donja Gradina je bila likvidacioni centar logora Jasenovac, Uštica i Mlaka, u kojima je stradalo 19.432 dece, od kojih je 12.113 srpske nacionalnosti.


Ante Dumbović, aktivista Crvenog križa NDH, tokom 1942. godine u dečjem logoru u Sisku načinio je 800 fotografija umorene srpske dece, koje svedoče o paklu kroz koji su prošli srpski mališani zatočeni u tom logoru. Autor ovog serijala uspeo je da pronađe i preživelu decu iz svakog od tih logora u NDH, koja su danas starci, ali su njihova sećanja na stradanja u tim logorima još sveža i bolna.


Broj stradale srpske dece u ustaškim logorima tokom Drugog svetskog rata bi sigurno bio veći da nije bilo Diane Budisavljević, Austrijanke udate za Srbina, koja je uspela da spase 12.000 dece iz dečjih logora u Sisku, Jastrebarskom, Jasenovcu i Staroj Gradiški. Dianinoj akciji spasavanja srpske dece Stanković posvećuje poslednju emisiju u serijalu „Dubina zločina“, u kojoj otkriva šta se nakon Drugog svetskog rata dogodilo sa većinom te dece koju je spasla Diana.

Komentari (7)

Simeon

02.11.2015 08:07

Predlazem svim nasim NGO aktivistima, da sada naprave akciju ispred skupstine #23.500, po uzoru na snazan aktivizam povodom Srebrenice.

Aleksandar

02.11.2015 12:01

@Simeon - Odlična ideja! #23.500 za svaku sliku na kojoj je njihova zastava, da se zna i da se ne zaboravi!

Dejan

02.11.2015 09:08

Na svim graničnim ulazima u Srbiju treba postaviti trajne bilborde sa jasnom porukom celom svetu . Da svet zna ko su ustaše i šta su u stvari . I to naša vlada treba da uradi što preeeee !

Splićo

02.11.2015 10:08

@Simeon Zbog čega? Zbog nečega što se dogodilo prije 70 godina? Možete onda i pokrenut pitanje o osmanskim zločinima na Balkanu ili o mongolskim iz 13. stoljeća.

Aleksandar

02.11.2015 10:33

Hrvati -.-

Kuki

02.11.2015 19:56

Zalosno je sto se nista nije promenilo i posle toliko godina...

Petar Pan

02.11.2015 21:47

Nikada od Krvata necemo dobiti ni trun saosecanja a da ne pominjemo grizu savesti. Negiranje sopstvenih zlocina kao da im je u genetskom kodu...Cudna je to nacija, sve sto imaju im je bazirano na srbozderstvu... Da nema te mrznje ne bi ni postojali kao narod... Upravo se isto sada desava sa jos jednom srbozderskom nacijom - Montenegrini ( nekada su se zvali Crnogorci).