Crna Gora
RINA
Crna Gora

RINA

Crna Gora, Foto: RINA

Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti odlučilo je da otvori granice za državljane zemalja regiona i SAD uz PCR test.

U predlogu IJZ navodi se da je ublažavanje mera koncipirano uvažavajući trenutni nivo obolevanja od novog koronavirusa u Crnoj Gori i zemljama okruženja te nakon konsultacija sa predstavnicima turističke privrede i udruženja hotelijera i ugostitelja.

Vlada Crne Gore večeras je saopštila sledeće:

Preporučujemo:

- Rezidenti Sjedinjenih Američkih Država, Republike Srbije, Republike Kosova, Republike Albanije Bosne i Hercegovine i Republike Severne Makedonije kao i državljani naše zemlje koji su boravili u navedenim državama mogu ući u Crnu Goru uz sledeće uslove:

1. Da poseduju negativan rezultat PCR testa na novi koronavirus (SARS-CoV-2) ili pozitivan rezultat antitijela na novi koronavirus (SARS-CoV-2) klase IgG dobijen ELISA serološkim testom

2. Da su testovi izdati od registrovane laboratorije i nisu stariji od 72 sata u trenutku ulaska u Crnu Goru,

NKT je objavilo konkretne uslove za ulazak u Crnu Goru.

3. Da u periodu od 15 dana pre ulaska u Crnu Goru nisu boravili u nekoj od država iz kojih nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru.

Obaveza posedovanja testa iz st. 2, 3 i 4 ovog člana ne odnosi se na djecu do navršene pete godine života.

Takođe, navodi se da rezidenti država iz kojih nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru mogu ući u Crnu Goru iz navedenih država (SAD, Srbija, Kosovo, Albanija, BiH i Severna Makedonija) pod jednakim navedenim uslovima kao i rezidenti navedenih. Takođe NKT je donelo odluku da dosadašnju dozvolu rada ugostiteljskih objekata (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani i i sl.), do 24:00 produži za sat – do 01:00.

Sve mere stupaju na snagu 15. avgusta 2020. godine u 00:00.

Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti pozvalo je građane Crne Gore i strance koji borave u zemlji, da se pridržavaju svih epidemioloških mera.

Pročitajte još:

Komentari (5)

Aleks

14.08.2020 23:09

Ma šta ću ja tamo?

mmmmm

14.08.2020 23:47

Niko ne treba da ide. Ja imam kucu i necu da idem da ih poguram . Sta treba da platim smece,porez i struju,a platio bih i vodu kada bih je imao. Da budem tamo 8 dana umesto 60 dana. Sramota. Treba ici samo na litije.

Risto

15.08.2020 02:24

Zbog korone nigde ne idem. Svuda je rizik.

Ana

15.08.2020 09:06

Kako je moguće da nama za prelazak u Crnu Goru treba neki od testova, dok je naš krizni štab na sva zvona objavio da crnogorci mogu slobodno da ulaze u Srbiju bez ikakvih testova, a sa gorom zdravstvenom situacijom nego kod nas ??!! Kakva je to ponovna izdaja od strane srpskog kriznog štaba ????!!!!!

Далибор

16.08.2020 08:04

Обраћа ли ко пажњу на то да нас пуштају када и држављане Републике Косово. Пљују по нама а ми да им трчимо тамо са еврима.