Goran Vesić
privatna arhiva
Goran Vesić

privatna arhiva

Goran Vesić, Foto: privatna arhiva

Vesić je, govoreći na prezentaciji akustičkog zoniranja Beograda, rekao da je cilj da se reši jedan od najvećih problema u glavnom gradu, ističući da će se u narednom periodu raditi na izmeni zakonskih propisa, te da će se nakon formiranja vlade više govoriti o izmeni Zakona o zaštiti od buke u životnoj sredini.

Podsetio je da je između 2014. i 2016. godine rađen projekat akustičkog zoniranja centralne zone grada Beograda, koji je obuhvatio delove opština Stari Grad, Savski venac, Vračar, Palilula i Novi Beograd i naveo da sada sledi projekat akustičkog zoniranja za ceo grad, odnosno za svih 17 opština.

- Projekat će pokazati koji su izvori buke, koji ne dolaze samo od ugostiteljskih objekata, postoji i saobraćaj kao izvor buke... Kada budemo imali akustičke zone, tu će biti označeno kakav nivo buke je dozvoljen, što znači da su građani zaštićeni - rekao je Vesić.

Goran Vesić

privatna arhiva

Goran Vesić, Foto: privatna arhiva

Pojasnio je da će se izmenom Zakona o zaštiti od buke u životnoj sredini dati nadležnost komunalnoj miliciji, koji će dobiti aparate za merenje buke i koji će na licu mesta moći da izmere njen nivo, čime će se kažnjavati svi oni koji emituju jaču buku od dozvoljene.

ANKETA:

Da li živite u bučnom kraju?

 

- Ko hoće da emituje muziku moraće da uloži novac u zaštitu od buke. Komunalni milicioneri, kao i inspektori životne sredine moći će u svakom trenutku da izmere nivo buke i izreknu kazne na licu mesta, koja će ići do toga da se zatvaraju ugostiteljski objekti, ukoliko se kazne ponove - rekao je Vesić.

Goran Vesić

privatna arhiva

Goran Vesić, Foto: privatna arhiva

Zamenik gradonačelnika Beograda je naveo i da će se na isti način rešavati i problem pare i mirisa, koji dolaze iz brojnih restorana, te da će restorani biti u obavezi da imaju svu opremu koja će sprečiti da se šire mirisi iz njihovih kuhinja.

- To nije dozvoljeno, moraće da se poštuju pravila. Vreme je da Beograd postane uređeno mesto za život - kazao je Vesić.

Grad Beograd će do kraja januara 2021. godine imati propisane akuštičke zone u svih 17 opština gde će posebno za svaku zonu biti poznat maksimalno dozvoljen nivo buke.

Goran Vesić

privatna arhiva

Goran Vesić, Foto: privatna arhiva

Sekretarijat za zaštitu životne sredine sklopio je ugovor sa Saobraćajnim institutom CIP, Elektrotehničkim fakultetom u Beogradu i Institutom za ispitivanje materijala da kvalitetno i u skladu sa pravilima struke izvršava akustičko zoniranje Beograda u skladu sa Zakonom o zaštiti od buke u životnoj sredini.